fbpx U NSRS nije usvojena SDS-ova deklaracija o zaštiti Dejtonskog sporazuma

U NSRS nije usvojena SDS-ova deklaracija o zaštiti Dejtonskog sporazuma

Home

U NSRS nije usvojena SDS-ova deklaracija o zaštiti Dejtonskog sporazuma


Poslanici Narodne skupštine RS-a nisu danas usvojili deklaraciju o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima RS-a.


Za ovaj dokument, koji je predložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica, glasalo je 29 poslanika, suzdržanih je bilo 39, a protiv dva.

Tokom rasprave bilo je jasno da deklaracija nema podršku vladajućih stranaka, a iz SNSD-a su isticali da je to loš i nedorečen dokument, koji ne zagovara stavove RS-a, već BiH.

U SDS-ovoj deklaraciji bilo je predloženo da se pozovu sve političke snage u Bosni i Hercegovini da se okrenu budućnosti i međusobnoj saradnji, konstruktivnom unutrašnjem političkom dijalogu i rješavanju problema u interesu svih naroda i građana RS i BiH.

Kao strateški interes RS-a isticalo se trajno očuvanje "dejtonske" ustavne pozicije RS i temeljnih načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog mirovnog sporazuma) koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

"Svako narušavanje tih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH neprihvatljivi su sa stanovišta interesa RS", navodi se u deklaraciji, koja nije usvojena.

 

(Izvor: FENA)

Tagovi
Objavio: Čet, 30/03/2017 - 14:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top