U oblasti ugostiteljstva u BiH ugrožena su radna mjesta oko 50 hiljada radnika zbog koronavirusa

Ugostiteljstvo
Pojava pandemije koronavirusa i restriktivne mjere koje su donešene u njenom suzbijanju, uticale su na skoro sve grane privrede, a posebno na ugostiteljstvo kao uslužnu djelatnost.

 

Shodno navedenom, zbog koronavirusa ugroženo je oko 50 000 radnih mjesta u BiH u oblasti ugostiteljstva, kako tvrde hotelijeri i ugostitelji.

Nadležnim institucijama uputili su zahtjev sa hitnim setom mjera za spas ove grane privrede, koja je u poptpunom kolapsu te kako bi spasili ugostiteljsko- turističku privredu.

Između ostalog traže niže cijene električne energije i komunalnih usluga te ukidanje parafiskalnih nameta, koji direktno opterećuju poslovanje ugostiteljsko-turističke privrede. U ovim zahtjevima ih podržavaju i ugostitelji s područja USK-a.

Ministarstvo privrede USK-a raspisalo je drugi javni poziv, koji je prije 20-ak dana završen, sa sredstvima u iznosu od milion i 85 hiljada maraka žele subvencionirati troškove onim privrednicima, koji su tokom pandemije zapošljavali nove radnike i ulagali u novu opremu, a sve u cilju pomoći privrednicima.