U ovom gradu dizel je najjeftiniji! Cijene goriva više nemaju veze s razumom

dizel
Posljednjim poskupljenjem naftnih derivata u Bosni i Hercegovini došli smo u situaciju da "preživljavamo", a novi val poskupljenja pojedine će primorati da koriste drugo prevozno sredstvo.

 

Od ukidanja akciza, odnosno smanjenja na 0,00 KM, još uvijek nema ništa, a sudeći prema stanju u državi to do naredne godine se i neće desiti.

Političari su zanemarili krizu i dali se u utrku za formiranje vlasti koja se, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona, kako stvari stoje neće formirati dugo.

Običnim građanima ostaje da se bore sa svojom svakodnevnicom i u moru poskupljenja da izigravaju detektive po marketima i benzinskim pumpama kako bi kupili osnovne životne namirnice i gorivo po što nižoj cijeni, ako to i postoji.

Analizirane su cijene goriva u Bosni i Hercegovini danas, te ovo su gradovi u kojima su naftni derivati najjeftiniji.

U KANTONU SARAJEVO CIJENE ‘MIRUJU’

Cijene u Kantonu Sarajevo od posljednjeg poskupljenja, bez obzira na kretanje cijena nafte u svijetu, “miruju” na visokoj cijeni.

Dizel u Sarajevu najjeftiniji možete pronaći za 3,36 KM dok je najskuplji 3,61 KM. Super 98 je nešto jeftiniji, cijene se kreću od 2,91 KM do 3,66 KM.

Za one koji za pogon motornog vozila koriste plin najjeftiniji u Sarajevu će platiti 1,51 KM dok je najskuplji oko 1,71 KM.

DIZEL, SUPER 98 I PLIN U CIJELOJ BIH

Cijene goriva u glavnom gradu Bosne i Hercegovine uglavnom su isto kao i ostalim bh. gradovima, no, postoje izuzeci a mi smo pronašli u kojem gradu je najjeftinije.

Najjeftinije dizel gorivo prema trenutnim podacima iz Federalnog ministarstva trgovine je u Čapljini po cijeni od 3,16 KM, na radost velikih potrošača.

Drugi grad koji ima nešto jeftiniji dizel je Tuzla sa cijenom 3,26 KM, koju prati benzinska pumpa iz Velike Kladuše sa cijenom od 3,31 KM.

Super 98 pogonsko gorivo uglavnom u većini bh. gradova ima istu cijenu ali je u Ljubuškom nešto jeftinije i možete točiti po cijeni od 2,66 KM. U Konjicu je 3,01 KM a u glavnom gradu BiH najjeftiniji je 2,91 KM.

Vozače čija vozila kao pogonsko gorivo koriste plin dugo su vozili se “jeftino”, prema trenutnim cijenama u pojedinim gradovima dostigli su stare cijene dizela i benzina.

No, cijene i dalje su manje od ostalih pogonskih goriva. Najjeftiniji plin je u Velikoj Kladuši po cijenu od 1,21 KM, i to je jedini trenutno grad koji ima najnižu cijenu plina u BiH. U Cazinu je također niža cijena od uobičajene i to 1,36 KM, dok vozači koji koriste plin a bliži su centralnom dijelu Bosne i Hercegovine u Kaknju mogu pronaći po cijeni od 1,36 KM.

Unatoč poskupljenjima goriva, u posljednjih nekoliko dana stižu najave da bi u narednom periodu moglo ponovo doći do novih poskupljenja.