Septembarski dani slobode: U petak promocija knjige „Radi Tebe“ autora Jusufa Bajrektarevića

U okviru „Septembarskih dana slobode“, u bosanskokrupskom Domu kulture 13. 9. 2019. (petak) s početkom u 20:00 sati bit će održana promocija knjige „Radi Tebe“, autora Jusufa Bajrektarevića. Patriotizam, hrabrost i privrženost svome narodu glavna su tema ove knjige.

„Radi Tebe“ je priča o Krajišnicima, velikim patriotima, koji su tokom rata u BiH napuštali zemlje Zapadne Evrope i 1992. godine vraćali se u svoju domovinu da bi učestvovali u njenoj odbrani. Prvo Posavinu, Bosanski Šamac, Igman, Goražde pa Travnik, Jajce, a potom u Bihaćki okrug kao pripadnici 5. korpusa Armije RBiH.

To su zapravo kazivanja boraca Sedme i Prve krajiške brigade, komandanta Fikreta Ćuskića, te drugih patriota, ukupno trideset tri saradnika koji su ispričali svoje herojske staze od Evrope u BiH“, ističe autor Bajrektarević.

Recezenti kljige su: Mujo Demirović, Šeherzada Džafić, Nezim Halilović, Hasan Makić i Fikret Ćuskić, a izdavač Grafis d.o.o. Cazin. Predgovor je napisao Mirza Sadiković, uvodnu riječ Amel Redžić, a prilog Hilmija Suljić.

Promotori u Bosanskoj Krupi bit će Elvira Mehić, te pukovnici Hilmija Suljić i Edin Pašalić.

Jusuf Bajrektarević je rođen 7. 3. 1967. godine u mjestu Liskovac kod Cazina gdje je završio osnovnu školu. Srednju elektrotehničku je završio u Cazinu 1986. godine. Nakon toga odlazi u Rijeku (HR), gdje zasniva prvi radni odnos u Rafineriji nafte INA. Uporedo studira Elektrotehnički fakultet. Oženjen je i otac petero djece.
Devedesetih godina prošlog stoljeća učestvuje u političkom i patriotskom organizovanju svojih sunarodnika i prvim višestranačkim izborima. Kao i većina Krajišnika bolje radno mjesto pronalazi u Austriji. 1992. se vraća u BiH te se dobrovoljno uključuje u Armiju RBiH. Više puta je ranjavan. U dejtonski mir ulazi kao natporučnik, prvi predsjednik Saveza RVI USK i predsjednik Odbora Islamske zajednice Cazin. Radio je u osnovnoj pa u srednjoj školi kao predavač vojne obuke i historije. 2004. završava Pravni fakultet Univerziteta u Bihaću. Zastupa Unsko-sanske šume pred sudom. Biva društvenopolitički aktivan dva mandata u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Od 2015. godine obavlja dužnost savjetnika gradonačelnika Grada Cazina. Objavio je knjigu pod nazivom „Interesi koji nas vežu u BiH“, čija je najvažnija poruka „Na istini i pravdi graditi sretniju budućnost.“ Borac za pravičnost i socijalnu pravdu i uvjeren da Bosna i Hercegovina može biti oaza mira i prosperiteta.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa