U Potočarima će biti ukopano i troje djece: Kuća Mehmedovića puna tuge

Među 35 identificiranih žrtava genocida koje će 11. jula biti ukopane u Memorijalnom centru Potočari su i maloljetni Edin (Ahme) Burić (1977.), Vedid (Hasana) Ibrić (1979.) i Feris (Bajre) Mehmedović (1978.) iz Voljevice kod Bratunca.

Vječiti smiraj  

Ferisovi nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Zalazje kod Srebrenice i Glogovoj u bratunačkoj općini. Feris će biti ukopan pored mezara oca Bajre, koji je vječiti smiraj u Memorijalnom centru Potočari našao na četvrtoj kolektivnoj dženazi 11. jula 2004., kada je ukopano 338 žrtava genocida. 

 

SCREENSHOT

Majka Tahira Mehmedović (60) kaže da je tu vijest čekala 20 godina. Osjećanja su joj pomiješana.

- Konačno je pronađen bar dio Ferisovog tijela, koje će pronaći konačan smiraj - kazuje majka Tahira, nadajući se da će uskoro biti pronađene i ostale kosti njenog sina.

Nije smogla snage da prije tri godine ide na identifikaciju. Tu proceduru, kaže, obavio je Ferisov amidžić Velid Mehmedović. Uz uzdah kaže da je odlučila ukopati svog sina, a nada se da će reekshumacijom nekad njegovi ostaci biti kompletirani.

Tahira kaže da je sina Ferisa i muža Mustafu posljednji put vidjela u srebreničkom naselju Baratova, kada su otišli preko šume. Drugi sin Ferid kaže da se iz kolone koja se probijala do slobodne teritorije vratio da pronađe brata i oca. Našao ih je na lokalitetu Buljim pored bukve, gdje je od granata poginuo veliki broj Srebreničana.

- Rekao sam im da pođu za mnom i da se drže utabane staze. Krenuli su u koloni, koja je obasuta granatama i postoji mogućnost da su tu ostali - pretpostavlja Ferid.