U potpunosti obustavljen saobraćaj na autoputu Zenica - Kakanj, kolona dugačka 10 km

Odvijanje saobraćaja na autoputu A1 Zenica - Kakanj i regionalnom putu Kakanj - Zenica u potpunosti je obustavljeno do okončanja radova mehanizacije na otklanjanju materijala koje je završilo na autoputu uslijed odrona zemlje.

Ova informacija potvrđena je za Klix.ba iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona te su dodali da se saobraćaj na regionalnom putu, alternativnom pravcu, Zenica - Kakanj i Kakanj - Zenica odvija otežano zbog opterećenja zbog čega su zabilježene veće kolone.

Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine su izjavili da se na autoputu nalaze kolona vozila duga više od deset kilometara te da su odroni zabilježeni ispred i nakon tunela "1. mart".

Osim pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice JP Autoceste FBiH u akciju uklanjanja materijala s ceste i što prijeg osposobljavanja saobraćaja uključeni su i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite.
 

Regionalni put (Foto: Čitatelj)

Regionalni put (Foto: Čitatelj)



Ulice u centru Zenice u potpunosti su bile blokirane uslijed oboriniskih voda, a manja klizišta u potpunsoti su blokirali saobraćaj prema mjestima u okolini Zenice.

Prema riječima dežurnog operativnog MUP-a ZDK štete su zabilježene samo u okolini Zenice dok je područje nizvodno od Zenice i iza Kakanja prošlo bez većih problema.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak za Klix.ba je kazao kako je mehanizacija krenula ka Lašvi, ali da zbog gužve u saobraćaju imaju problema da brže stignu na mjesto događaja.