ŠEPIĆEVA INICIJATIVA: U pregovorima sa EU prvo otvoriti poglavlja o korupciji i pravnoj državi

Nakon što su aktuelne vlasti prokockale novu šansu koju je naša zemlja dobila od EU putem Britansko-njemačke inicijative i zabetonirale nas za samo dno evropskih integracija u regionu, u rangu sa Kosovom, kandidat Nezavisnog bloka za člana Predsjedništva BiH Senad Šepić ponudio je plan i strategiju kako da se Bosna i Hercegovina snažno pokrene ka našem najvažnijem spoljnopolitičkom cilju, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

"Dragan Čović je građane ove zemlje vukao za nos mjesecima, godinama i varao nas da će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata još polovinom ovoga mandata. Ovi u Vijeću ministara nisu znali prevesti Upitnik, a Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić su po nalogu Dodika i Čovića u proces koordinacije uključili i kantone – e to su ovi što građanima obećavaju prosperitet, evropsku perspektivu i med i mlijeko. Oni niti znaju, niti žele EU vrijednosti i standarde u BiH, jer su svjesni da ako ima EU standarda onda nema njih na pozicijama'', kaže Šepić, te je mišljenja da se u naredne četiri godine mora napraviti potpuno novi pristup. 

''Novi lideri mogu donijeti novu energiju i povjerenje u našu zemlju, a okrenutost Briselu treba biti naš prioritet. Sa novim ljudima u Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH, naša zemlja će uskoro dobiti status kandidata, u to sam uvjeren. Moja strategija je što ranije otvaranje pregovora sa EU i to primarno otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se odnose na borbu protiv korupcije i pravnu državu. To je ponuda i liderima EU, za koju znam da će je prihvatiti. Ovu zemlju treba očistiti od lopova. U Vijeću Evrope i u institucijama u Briselu imao sam brojne razgovore sa kolegama u EU, i postoji spremnost za ovakav pristup, samo iz same Bosne i Hercegovine treba doći ista spremnost i nova politika. Ispunjavanje uslova iz ovih poglavlja našu državu će postaviti na zdrave noge, nezavisno i depolitizirano pravosuđe koje će procesuirati sve bez obzira na poziciju ili stranačku pripadnost, a ovaj pristup će i cijelu BiH pokrenuti naprijed, jer će sve druge oblasti napredovati. Korupcija i lopovi razjedaju samu supstancu naše zemlje. Ovdje neće biti samo jedan Sanader. Biće ih dosta i iz svih naroda. I neka tako bude. Korupcija nema naciju nego samo ime i prezime. To su principi koje Nezavisni blok ima i to su vrijednosti poštene države BiH kakvu želimo i za šta ćemo vjerujem dobiti šansu na izborima da je takvu izgradimo'', poručio je Senad Šepić, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. 


Press služba NB