U protekla 24 sata svi vatrogasci i raspoloživa vozila bili su angažovani na gašenju požara

sa

Svi vatrogasci i raspoloživa vozila Vatrogasne jedinice Velika Kladuša bili su angažovani na gašenju požara u kojem je juče izgorjela kula na Starom gradu. Pomoć u gašenju požara pružili su i radnici „Vodovoda i kanalizacije“ sa namjenskim vozilom, te vatrogasci iz Cazina, Pećigrada i Vojnića. Intervencija na gašenju požara je bila izuzetno zahtjevna, trajala je od 16:09h pa sve do 23:00h dok požar nije u potpunosti ugašen. O uzrocima požara u Vatrogasnoj jedinici ne mogu govoriti, već se čeka okončanje uviđaja koji će biti obavljen danas. Drvena konstrukcija na kuli je u potpunosti izgorjela, ali na sreću nije bilo ljudskih žrtava niti povrijeđenih, saznajemo od dežurnog vatrogasca Subašića.

– Policijska stanica Velika Kladuša evidentirala je dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja Velika Kladuša zatražila su 44 pacijenta, jedan je upućen u Kantonalnu bolnicu. Dežurni su bili dr. Aida Dedić i dr. Abdulah Fazlić.

– Crveni križ Velika Kladuša danas organizira redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija će biti realizirana u prostorijama Crvenog križa, iza zgrade Suda u vremenskom periodu od 11 do 13h..

– U Bosni i Hercegovini djelomično vedro, povremeno sa slabim lokalnim pljuskovim. Više padavina se očekuje tokom noći na nedjelju. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

– Biometeorološke prilike i dalje su relativno nepovoljne, ponajviše zbog nestabilnog vremena. Nakon hladnog jutra, kada je poželjno posvetiti pažnju odijevanju, temperature će blago porasti. Prvi dio dana malo ugodniji, djelimično stabilnije, potom uz jugo, naoblaku i padavine u poslijepodnevnim satima, što bi moglo uzrokovati lošije raspoloženje kod meteoropata. Moguće su i reakcije na promjenu u vidu blaže glavobolje, nesanice, dekoncentracije.

Stanje na cestama

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu, a na brojnim dionicama učestali su i odroni.

Zbog većeg odrona jednom trakom saobraća se na putu Sarajevo-Trnovo, na lokaciji Krupačke stijene. Vidljivost je na pojedinim dionicama smanjena zbog magle, a skrećemo pažnju na šire područje Visokog, te mjestimično uz rijeku Lašvu.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima Jablanica-Mostar (u Donjoj Jablanici) i Semizovac-Olovo (Čevljanovići-Nišići), zatim na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica, te na raskrsnici Gornja Kalesija-Sapna.

Na magistralnom putu Foča-Goražde, kod mjesta Filipovići, zbog većeg klizišta saobraća se otežano, jednom trakom.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje-Trebinje) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila mogu saobraćati preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na GP Velika Kladuša – Maljevac kraća su zadržavanja na izlazu iz BiH.