U protekla 24 sata u FBiH registrirano 760 slučajeva COVID-19, prijavljeno 19 smrtnih ishoda

koronavirus FBiH
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 2.717 uzoraka, od kojih je 760 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

 

U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 284.504 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 58.564 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 38.922 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 387 pacijenata. Trenutno su aktivna 18.023 slučaja COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 19 smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1.619.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

U uvjetima pogoršane epidemiološke situacije neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa, u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno 2 metra, kao i u otvorenom prostoru, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Ostanimo odgovorni, slijedimo savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 24.11.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Izvor: