U protekla 24h u Velikoj Kladuši zabilježene dvije saobraćajne nesreće

.

Jedno lice je zadobilo teže, a jedno lakše tjelesne povrede u jednoj od dvije saobraćajne nezgode koje su se desile u protekla 24h na području općine Velika Kladuša. Prema izvještaju Policijske stanice Velika Kladuša, evidentirano je i jedno krivično djelo, dok narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša za pomoć se obratilo 57 pacijenata, od kojih su dva upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurne doktorice bile su Indira Bukvarević i Aida Dedić.

Vodosnabdijevanje je uredno, informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“

Isporuka električne energije je stabilna.

Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema ustaljenom rasporedu.

Bez intervencija u izvještajnom periodu su bili kladuški vatrogasci, saznajemo od dežurnog Dizdarevića.

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Velika Kladuša danas organizira Sportske igre za osobe sa invaliditetom „Velika Kladuša 2022“. Takmičenje će se održati na stadionu NK „Krajišnik“ sa početkom u 10.00h.

U FBiH preporučeno da rad na otvorenom bude obustavljen od 12 do 16 sati. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike preporučilo je poslodavcima uvođenje posebnih mjera zaštite usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji FBiH. Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te nastavka poslije 16 sati.

Ukoliko je proces rada kod poslodavca organizovan na takav način da je nemoguće primijeniti navedenu mjeru, ovo ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro. Također, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Ministarstvo preporučuje poslodavcima da izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde raspored na način da se početak radnog vremena prilagodi navedenim vremenskim prilikama.

Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ljeto ove godine počinje danas u 11:15h, dok će u isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti početi zima.

Prvi dan ljeta, koji se još naziva dugodnevnica ili ljetni solsticij, je dan kada je dan najduži, a noć najkraća, iako to vrijedi samo za sjevernu poluloptu Zemlje, dok je na južnoj polulopti obratno.

Osim toga, na dan početka ljeta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta. Izlazi na sjeveroistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu, a zalazi na sjeverozapadu.

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno sunčano, sa mogućim lokalnim pljuskovima i grmljavinom u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne, tokom jutarnjih sati. Kasnije, lokalnih pljuskova može biti u centralnim i istočnim područjima Bosne.  Vjetar će biti slab do umjerene jačine, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura iznosiće od 13 do 18, na jugu zemlje do 21 stepen. Dnevna temperatura će iznositi od 27 do 32, na jugu zemlje do 34 stepena.

Nastavlja se razdoblje povoljnijih biometeoroloških prilika, većina populacije biće boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije. Poslijepodnevni sati proteći će uz nešto izraženiji osjet sparine i vrućinu. Opća slika će biti nešto lošija na sjeveru zemlje, gdje bi prolazna nestabilnost tokom jutra, kod osjetljivih osoba mogla uzrokovati jačanje tegoba, stoga je poželjno biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Sa odmicanjem dana i ovdje će biti ugodnije.

Stanje na cestama

Zbog radova na asfaltiranju, od danas pa do 25.06. na putnom pravcu Cazin-Skokovi-Velika Kladuša saobraćat će se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izvođenja radova na sanaciji kolovoza u zoni petlje Podlugovi za saobraćaj je zatvoren izlazi sa autoputa A-1 prema Podlugovima, iz pravca Visokog. Saobraćaj se preusmjerava na petlju Sarajevo sjever. Ulazi na autoput A-1 na petlji Podlugovi prema Sarajevu i Zenici su u funkciji, kao i izlaz prema Podlugovima iz pravca Sarajeva. Radovi na autoputu A-1 izvode se i u zoni petlje Sarajevo sjever, kao i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever-Zenica jug, gdje je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

U toku su deminerski radovi na magistralnom putu Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“). Radnim danima u vremenu od 08:30 do 16 sati na snazi su polusatne obustave saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustave u funkciji je i alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja putničkih vozila su kratkotrajna.