U SAD-u tri miliona zaraženih, a Trump tvrdi 'stojimo dobro'

.
Sjedinjene Države dosegnut će u srijedu tri milijuna zaraženih covidom-19, a predsjednik Donald Trump ustraje u tvrdnji da smrtnost opada, što je netočno u najvećim žarištima pandemije.

 

U međuvremenu, Sjedinjene Države dijagnosticirale su novih dva milijuna zaraženih u vrijeme kada je EU zabilježila novih 270.000 slučajeva. Posljednji milion zaraženih dogodio se SAD-u u manje od mjesec dana.

 

Amerikanci nisu nikada izašli iz prvog vala zaraze koja se kretala geografski te su pokazatelji u crvenom u nekoliko najnapučenijih saveznih država kao što su Teksas i Florida: svakog dana potvrdi se više slučajeva, sve je više zauzetih bolničkih kreveta i sve je više umrlih.

 

Američki predsjednik negira stvarnost te je u srijedu tvitao "da je postotak smrtnosti od koronavirusa podijeljen s deset!"

 

Ta tvrdnja zavarava: istina je da je prosječno SAD daleko od travanjskog rekordnog broja smrtnosti od covida-19 kada je na dan umiralo više od 3000 ljudi, jer zadnjih dana umire prosječno 600 ljudi.

 

No SAD nije jedinstven pa je takao sjeveroistok zemlje oko New Yorka uspio kontrolirati koronavirus i broj oboljelih stalno pada. Na jugu i zapadu, naprotiv, broj slučajeva raste. Nacionalni prosjek je stabilan, ali u stvarnosti sanitarna kriza izbila je u velikom dijelu SAD-a.

 

"Rastemo, nismo nikada pali i sada upravo broj raste", rekao je Anthony Fauci, najviši stručnjak za zarazne bolesti u američkoj vladi koji sve češće aktivno zvoni na uzbunu. U brojnim područjima juga i zapada, broj zaraženih raste brže od testiranja, što dokazuje da virus sve više kruži i da rast slučajeva nije samo posljedica testiranja blagih i asimptomatskih slučajeva koji ne bi bili otkriveni u proljeće, kada nije bilo dovoljno testiranja.

 

Savezna država Arizona ima dvostruko više smrti nego prije mjesec dana (42 smrti na dan u prosjeku prošli tjedan u odnosu na prijašnjih prosječnih 19 mrtvih). Broj bolničkih pacijenata od covida-19 utrostručio se u mjesec dana.

 

U Australiji primjerice u Melbourneu ponovno je uvedena mjera izolacije kada je registriran 191 novi slučaj zaraze u 24 sata. Teksas i Florida objavili su više od 10.000 novozaraženih u utorak, no nova izolacija nije pokrenuta.