U Salakovcu dodatni medicinski pregledi migranata, pozvani i građani da pomognu

Drugi dan od dolaska 269 migranata u Izbjeglički centar Salakovac protiče u znaku dodatnih medicinskih pregleda. Brojne organizacije na čelu s Crvenim križom nastoje poboljšati uslove za život u Centru, a pozvani su i građani da pomognu donacijama higijenskih potrepština, hrane i pelena za djecu.

Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa Grada Mostara kazao je za Klix.ba da medicinski tim radi dodatne preglede te da je stanje u Centru na zadovoljavajućem nivou.

"Sinoć smo podijelili dodatnih dvije stotine deka, nabavljamo ono što se ocijeni potrebnim. Najviše se spekulira oko dolazaka i odlazaka ovih ljudi. Mislim da su svi na broju, a ja sada u Centru vidim i one koje sam jučer viđao u Mostaru ili na putu prema gradu. Ljudi hodaju s torbama jer ne mogu svoj prtljag ovdje zaključati, pa to može natjerati građane da pomisle da oni odlaze iz Centra", pojašnjava nam Kajtaz.

Crveni križ Grada Mostara je osposobio dvanaest vanjskih česmi te uredio trpezariju za posluživanje obroka.

"Svim donatorima se zahvaljujemo na njihovom doprinosu. Ukoliko želite pomoći, svoje donacije možete donijeti u Javnu kuhinju u Sjevernome logoru. Ono što bi nam sada bilo od velike koristi jesu higijenske potrepštine, hrana, pelene za djecu", kazali su.

Edin Denjo, voditelj Centra u Salakovcu nam kaže kako je stanje dobro, kako će sutra ujutru biti prozivka gdje će se utvrditi trenutno brojno stanje.

"Ljekari Crvenog križa su trenutno ti koji se brinu za zdravlje ovih ljudi, ali sutra dolazi Marijan Baotić, pomoćnik ministra sigurnosti da dogovorimo saradnju i potpišemo ugovor s Kantonalnom bolnicom 'Dr. Safet Mujić', oko dalje brige za zdravlje migranata", najavio je Denjo.