U Sanskom Mostu evidentirani slučajevi zaraze brucelozom

čl

Dvije osobe zaražene brucelozom nedavno su evidentirane na području Općine Sanski Most, ali nisu zabilježena grla zaražena brucelozom.
Inače radi se o opasnoj zaraznoj bolesti koja pogađa stoku, ali i ljude.

Prema riječima Admira Talića, direktora Veterinarske stanice u Sanskom Mostu, u proteklom periodu provedena su dijagnostička ispitivanja na više od 1500 životinja, te se pokazalo da nisu zaražene brucelozom. Zaražene osobe nisu vlasnici stoke, tako da je vrlo vjerovatna mogućnost da su se zarazili tako što su konzumirali animalne proizvode od zaraženih životinja.

Ova opasna bolest koja napada ljude i životine stavljena je pod kontrolu u proteklim godinama, ali se pojedini slučajevi sporadično javljaju.

Prema riječima Enise Šabotić, doktorice sa Infetološkog odjela Kantonalne bolnice u Bihaću, tokom ove godine imali su tridesetak pacijenata zaraženih brucelozom.

„To je bolest koja počinje simptomima temperature, znojenja i malaksalosti, ali se vrlo često javljaju i koštano zglobni oblici, koji mogu dovesti do invalidnosti ako se ne liječe na vrijeme“, kaže Šabotić.

Najveći danak na ovim prostorima bruceloza je uzela 2004. godine, kada je izbila epidemija, pa je veliki dio stočnog fonda morao biti uništen.

Dosadašnja iskustva su pokazala da u borbi protiv bruceloze mora postojati čvrsta saradnja svih nadležnih institucija koje brinu o zdravlju ljudi i stoke, prenosi RTV Sana.