U sarajevskoj Katedrali održana ponoćka: Bilo je svečano i lijepo, uprkos okolnostima

Katedrala
Umjesto tradiconalne mise ponoćke koja se održava u noći sa 24. na 25. decembar, u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova misa je upriličena večeras u 20 sati.

 

Misa je održana ranije zbog ograničenog kretanja stanovništva nakon 23.00 sata. No, građani su bili sretni jer su u vanrednim okolnostima ipak imali priliku prisustvovati.

Kažu da je ove godine sve drugačije, od održavanja mise ponoćke, do samog božićnog slavlja. Većina će ih Božić dočekati u krugu najbliže porodice.

"Neobično je, manje je ljudi, nije vesela atmosfera", kazao nam je jedan Sarajlija.

"Ništa nije isto, ali već smo se navikli. Najvažnije je da smo s porodicom. Želim da ovo što prije prođe i da se stvari vrate u normalu", kazao nam je drugi građanin.

Za sestru Vitomiru, ponoćka je, bez obzira na okolnosti u kojima se održava, bila svečana i lijepa.

"Doživjela sam ponoćku kao i inače, lijepo, svečano i pobožno. Bilo je dosta svijeta, ali ljudi se pridržavaju mjera. I Božić će biti kao i inače, uvijek je svečano za stolom i u crkvi", rekla je.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić poželio je katolicima da Božić u njima probudi iskrenu ljubav prema životu.

"Neka to dožive djeca, i neka osjete u srcu da su prihvaćena i vrednovana te ih približimo Isusu. Svim bolesnicima i razočaranima i onima koji su izgubili nadu, božićno svjetlo neka donese utjehu i probudi pouzdanje u Boga", kazao je Puljić.

Poželio je da svaki čovjek u svom životu prepozna izvor radosti i snage suočavajući se s izazovima današnjice.

"Pandemija je nametnula pravilo fizičke distance kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze. Dok čuvamo fizičko zdravlje, srcima moramo biti blizu jednim drugima i izražavati iskrene čestitke. Želim vam dobro zdravlje u tijelu i duši, neka vas Bog čuva" zaključio je kardinal.

U Katedrali Srca Isusova sutra u 10.30 sati bit će održana božićna misa, uz pridržavanja epidemioloških mjera.

Vrhbosanska nadbiskupija je u svojim smjernicama za slavljenje svetkovine Božića od 4. decembra savjetovala svećenicima koji pastoralno djeluju u župama s većim brojem vjernika da imaju više misnih slavlja i po mogućnosti na više mjesta, posebno u filijalnim crkvama, kako bi se spriječila veća koncentracija osoba na jednom prostoru.

Kao i do sada nadbiskupi su pozvali vjernike na odgovorno ponašanje kako bi zaštitili sebe i svoje bližnje.