U Sarajevu 11. septembra protesti "Pravda za Dženana i Davida"

-

Za 11. septembar u Sarajevu su zakazani novi protesti zbog toga što još nisu rasvijetljeni slučajevi stradanja mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Ovo je objavila grupa "Pravda za Dženana" podsjetivši da će ovo biti 20. protesti.

"Za Dženanovu i Davidovu pravdu, za sigurnost vaše djece! Računamo na vašu podršku", poručili su.

Protesti bi trebali početi u 13 sati.

Podsjećamo, Dženan Memić je u noći februara 2016. godine stradao u ilidžanskoj Velikoj aleji, a tom prilikom sa njim je bila Alisa Ramić (djevojački Mutap). Više od pet godina kasnije nije utvrđeno kako je mladić stradao.

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je krajem prošlog mjeseca izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, a koje je kantonalno tužilaštvo optužilo da su skrivili nesreću u kojoj je Memić poginuo. Ranije je ovaj sud dva puta poništio oslobađajuće presude koje je izrekao kantonalni sud u Sarajevu.

U međuvremenu je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv Ramić, njenog oca Zijada Mutapa, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića, koji je radio u noći kada je Memić stradao.

Optuženi su za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja uzroka stradanja mladića.

Porodica Memić i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget od Dženanovog stradanja tvrde da je on ubijen.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je istragu uzroka smrti Davida Dragičevića u aprilu ove godine preuzelo od Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci. Njegov nestanak je prijavljen 18. marta 2018. u Banjoj Luci, a tijelo je pronađeno šest dana poslije.

Od tada do danas porodica Dragičević tvrdi da je David ubijen te da institucije to prikrivaju. Nezadovoljstvo istragom su iskazivali i protestima.

U februaru 2019. Davor Dragičević, Davidov otac, je napustio Bosnu i Hercegovinu i od tada se nalazi u Beču. Po napuštanju Banje Luke izjavio je da je to učinio kako ga ne bi "likvidirali".