U Sarajevu danas sastanak ministara vanjskih poslova regije

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je domaćin sastanka ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6) i Ministarske konferencije Fonda za zapadni Balkan (WBF), koji se održava u Sarajevu.

Teme ministarskog sastanka su Strategija za "vjerodostojnu perspektivu proširenja i jačanje angažmana Evropske unije sa Zapadnim Balkanom", realizacija rezultata Samita u Trstu i priprema za Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu, prenosi Anadolija.

Uvodno izlaganje sastanka, na kojem će prisustvovati ministri vanjskih poslova WB6, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Bugarske Ekatarina Zaharieva, glavni direktor direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson, državi ministar za Evropu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Alan Duncan, zamjenica izvršnog direktora za Evropu i Centralnu Aziju i direktorica za zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović, održat će ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Fond za zapadni Balkan

Nakon sastanka će biti održana konferencija za medije, na kojoj će se obratiti Crnadak, Ekatarina Zaharieva i Danielsson.

U popodnevnim satima Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bit će domaćin i Ministarske konferencije Fonda za zapadni Balkan.

Na ovoj konferenciji sudjelovat će izvršni direktor Fonda za zapadni Balkan Gjergj Murra.

Nakon uvodne riječi ministra Crnadka, bit će predstavljen izvještaj o aktivnostima Fonda za zapadni Balkan, koje će predstaviti Murra, s posebnim naglaskom na završeni prvi krug evaluacije na predložene projekte te će biti razmjena mišljenja o mogućem povećanju godišnjih doprinosa.

Izvor: Agencije