U Sarajevu opet hapšenje zbog ratnog zločina

,
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) su danas na području Sarajeva, slobode lišili jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva „ i „“Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ propisana krivičnim zakonom.

 

Lice lišeno slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predato na dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

SIPA je lišila slobode osumnjičenog Gegaj Mustafu, rođenog 1957. godine u Sarajevu.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije R BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

On se tereti za zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Hrasnica, Butmir i Sokolović Kolonija, koji su bili nezakonito zatočeni u objektima za zatočenje na području Hrasnice, 1992. godine, te na taj način počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

 

Foto: Ilustracija

Izvor: