U Sarajevu porođena trudnica pozitivna na COVID-19

Kcus
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tokom noći je testirano 460 uzoraka na prisustvo novog soja koronavirusa.

 

Među njima je bila i trudnica, koja je pozitivna na COVID-19. Ona je premještena je na GAK, gdje je i porođena, potvrdila je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a za Radiosarajevo.ba.

"Trudnica je jučer porođena carskim rezom. To sam odlučila zbog opasnosti za bebu, a mama je bila u 37. sedmici trudnoće. Sekciju je uradio Mr sci dr Muhamed Ardat. Beba je dobro, bit će danas testirana. Mamino je stanjestabilno, bez temperature, ali na kiseonik podršci. Najvjerovatnije, bit će vraćena u Podhrastove zbog daljnjeg liječenja", kazala nam je prof. dr. Sebija Izetbegović.

Generalna direktorica KCUS-a nam je otkrila da je trudnica prije dvije sedmice primljena u izolatorij KCUS-a na Podhrastovima. 

"Mama je s obostranom upalom pluća i ozbiljnom kliničkom slikom primljena u Podhrastove u 35. sedmici trudnoće. Liječili smo mamu, a pustili trudnoću da se razvija do minimalne zrelosti bebe. Pošto je majci padala saturacija kisikom, morali smo jučer završiti da ne bi izgubili bebu. Rodio se dječak, težak 2.900 grama", kazala je prof. dr. Sebija Izetbegović za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, u protekla 24 sata testiranjima na KCUS-u kod 124 osobe je potvrđena zaraza COVID-19.

Od toga u Sarajevu 94, Žepču i Visokom po osam, Travnik pet, Breza četiri,  Kakanj tri, Maglaj i Olovo po jedno.

U intenzivnoj njezi nalazi se deset pacijenata.

U izolatoriju Podhrastovi na liječenju su trenutno 83 osobe, troje je preminulo.