U Sarajevu sahranjena Milka Pozderac, supruga Hamdije Pozderca

nurija
U Sarajevu sahranjena Milka Pozderac, supruga Hamdije Pozderca

 

Danas je u Sarajevu na groblju Bare na vječni počinak ispraćena Milka Pozderac, supruga Hamdije Pozderca, jednog od najznačajnijih bh. političara. 

Na posljednjem ispraćaju, familija i prijatelji oprostili su se od žene, majke i prijateljice koje su voljeli i poštovali. 

Hamdijina i Milkina kćerka Dubravka, koja je danas profesorica na Univerzitetu u Sarajevu, veoma dirljivim govorom oprostila se od majke Milke. 

“Moji mama i tata, sreli su se pred održavanje Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu i tada je počela njihova ljubav. Evo prošlo je 35 godina otkako moj tata nije sa nama i svake posljednjih 34 godine, ja sam sa mamom, bez našeg tate, obilježavala njihovu godišnjicu braka, koja je bila 31. augusta. Evo, sutra je taj dan i ona nalazi svoj smiraj ovdje pored njega i obilježiće godišnjicu braka zajedno sa svojim Hamdom”- zaključila je svoje tužno, ali dostojanstveno obraćanje kćerka velikih ljudi na koje je i sama ponosna.

Na sahrani u Sarajevu, na Barama su osim porodice Pozderac koja se okupila od Krajine, Sarajeva i Beograda prisustvovali i prijatelji porodice, kao i javne ličnosti medju kojima i Sead Kličić, Dževad Haznadar, Hamdija Lipovača, ef. Hidajet Hujić, Mirza Maglajlić, advokat Ahmed Žilić, te Senad Šepić i Nijaz Skenderagić.