Deminiranje u Šehovcima: Poziv stanovništvu za saradnju

Nevladina humanitarna organizacija „Norveška narodna pomoć u Bosni i Hercegovini“, već nekoliko mjeseci na području mjesne zajednice Šehovci provodi deminiranje terena, te ukljanjanja mina i neeksplodiranih sredstava zaostalih iz proteklog rata

Kako bi se ovaj projekt uspješno i kvalitetno proveo do kraja, iz ove nevladine organizacije pozvali su lokalno stanovništvo na saradnju i pružanje pomoći u prikupljanju informacija, koje mogu biti od velike koristi u provođenju planiranih aktivnosti.

U saradnji sa Centrom za uklanjanje mina BiH, vrši se proces deminiranja ukupno 2.250.680 kvadratnih metara minski sumnjive površine u Šehovcima. Pored stalne komunikacije koja se mora održavati sa stanovništvom, neophodno je i upozoriti na opasnosti, s ciljem smanjenja rizičnog ponašanja ugroženih grupa i pojedinaca, ali i razmjene informacija, kaže Said Ramić, načelnik Civilne zaštite.

Stanovništvo pomenutih područja upozoreno je i na pravila ponašanja tokom procesa deminiranja. Realizacija ovog projekta izvodi se na osnovu godišnjeg plana Norveške narodne pomoći u BiH, a projekt finansira Vlada Švicarske uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.