Moskva: U Siriji hlor iz Njemačke i dimne bombe iz Velike Britanije

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su 14. aprila zračni napad na sirijska hemijska postrojenja zbog napada u Doumi.

Kontejneri sa hlorom iz Njemačke i dimne bombe iz britanskog grada Salisbury pronađeni su u sirijskoj Istočnoj Ghouti, rekla je danas glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, javljaju agencije.

„Snage sirijske Vlade pronašle su kontejnere sa hlorom, najsmrtonosnijim hemijskim oružjem, iz Njemačke, zajedno sa dimnim bombama koje su proizvedene u gradu, pogodite kom, Salisburyju, u Velikoj Britaniji“, istakla je Zaharova, prenosi agencija Tas s.

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija izvele su 14. aprila zračni napad na sirijska hemijska postrojenja zbog navodnog napada snaga režima Bashara al-Assada hemijskim oružjem u Istočnoj Ghouti 7. aprila.

 

Optužbe iz Rusije

Sirija i njeni pomagači iz Rusije negiraju kako su režimske snage odgovorne za napad u području Doume koji je bio donedavno u rukama pobunjenika ali ga je preuzeo Damask.

Ministarstvo odbrane Rusije je tvrdilo kako je incident režirala Velika Britanija, dok je ruski general u Siriji kazao kako u Doumi nije nađeno dokaza o korištenju hemijskog oružja.