U prijedorskim školama za 12 godina 3.237 učenika manje

Od 2006. godine do danas u 12 osnovnih i šest srednjih škola s područja Prijedora ima manje 3.237 učenika, što je u prostoj računici skoro 130 odjeljenja. U informaciji koja se našla i pred odbornicima gradskog parlamenta navedeno je da je broj učenika u osnovnim školama manji za 2.051, a u srednjim 1.186.

Ekonomska kriza

Kao osnovni faktori koji su Prijedor uveli u polje nepovoljne demografske strukture navedeni su dugogodišnja ekonomska kriza, pad nataliteta, migracija stanovništva, nezaposlenost mladih...

- Ovaj problem u BiH nije, nažalost, zaobišao ni Prijedor, mada u ovoj školskoj godini, u odnosu na prošlu, bilježimo blagi porast učenika, za 30 u osnovnim i 50 u srednjim školama - kaže Monja Kasalović, načelnica gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Od naredne godine ovo odjeljenje će predložiti i dokument, četverogodišnju strategiju obrazovanja Grada Prijedora, koja će, jer se, prema riječima Kasalović, ovo ne rješava na lokalnom nivou, biti usaglašena s istim republičkim dokumentom.

Stevica Džogazović, direktor OŠ „Dositej Obradović“, kaže da područno odjeljenje ove škole u Zecovima kod Prijedora trenutno ima samo devet učenika od prvog do petog razreda. Uči ih jedan učitelj. Učenici odlaze u inozemstvo s roditeljima, ali, prema njegovim riječima, odlaze i nastavnici, profesori, pa čak i kućni majstori...

- Profesorica njemačkog iz Sanskog Mosta koja je predavala u školi na Hambarinama uzela je neplaćeno i otišla u Englesku, kućni majstor za Njemačku, napustila nas je i profesorica demokratije i učiteljica koja je radila u Rizvanovićima, a posao dobila u vrtiću u Njemačkoj - kaže Džogazović i dodaje da već ima nekoliko najava nastavnika koji planiraju otići u ovoj godini.

Slično je i u srednjim školama, mada Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola za regiju Prijedor, navodi da je u manjim sredinama poput Bosanskog Novog i Bosanske Dubice problem iseljavanja prisutan najmanje nekoliko godina.

Vidljiva pojava

- U Prijedoru je ova opća pojava vidljiva posljednje dvije godine - kaže Sovilj i upozorava da bi s manjim brojem učenika bez posla mogao ostati i jedan broj prosvjetnih radnika.

385 manje ove godine

U školskoj 2017./2018. godini broj učenika je manji za 385. I to u osnovnim školama za 167, a u srednjim za 218 učenika, navedeno je u izvještaju Odjeljenja za društvene djelatnosti.