U Sloveniji referendum neće zaustaviti prugu do luke Kopar

Home

U Sloveniji referendum neće zaustaviti prugu do luke Kopar


Referendum na kojem su građani Slovenije u nedjelju odlučivali o zakonu o gradnji pruge Divača-Kopar, na prijedlog građanske inicijative koja traži da se zaustavi najveći infrastrukturni projekt Vlade premijera Mire Cerara, nije uspio pošto je na glasanje izašlo blizu 20 posto birača.

Većina izašlih podržala je izgradnju pruge koju inicijatori referenduma ocjenjuju kao politički projekt i tvrde da nije dobro trasirana i da je sporan model njenog finansiranja, prenijela je agencija STA.

Prema podacima državne izborne komisije, protiv zakona glasalo je nešto više od 161.000 birača, a da on ostane na snazi izjasnilo ih se nešto više od 185.000. U Sloveniji pravo glasa na izborima i referendumima ima blizu 1,7 miliona ljudi.

'Političke igrice'

Nakon što je objavljen neslužbeni rezultat Cerar je kazao da je to potvrda da Slovenci podržavaju projekt kako bi luka Kopar ostala vodeća u sjevernom Jadranu, a nizak odziv protumačio je nezainteresiranošću birača za "političke igrice" jer je građansku inicijativu u zahtjevu za održavanje referenduma podržala Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša.

Prema slovenskom zakon o referendumu, zakon koji se na prijedlog Vlade potvrdi u parlamentu može se opozvati na referendumu ako na njega izađe najmanje 40 posto birača, od kojih se većina izjasni protiv zakona.

Inicijatori referenduma najavili su da će od ustavnog suda tražiti da razmotri ustavnost spornog zakona.

Izvor: Agencije 

Tagovi
Objavio: Pon, 25/09/2017 - 08:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top