U Srbiji 131 osoba je već iza rešetaka

zatvor
Krše samoizolaciju

I poslije dvije sedmice od uvođenja vanrednog stanja i prvih presuda sa višegodišnjim zatvorskim kaznama, povratnici iz inostranstva i dalje krše mjeru obavezne samoizolacije.

U posljednja 24 časa pritvoreno ih je još desetoro i smješteno u tri posebna pritvora, u Vršcu, Pirotu i Požarevcu. Jedna osoba iz Novog Sada je iz pritvora u Vršcu prebačena u kućni pritvor.

Sada ih je u ovim posebnim pritvorima ukupno 131, a sve ih očekuju online suđenja - skajpom i kazne do tri godine zatvora zbog kršenja mjere samoizlacije, koju im je odredila sanitarna inspekcija nakon povratka iz inostranstva. Svi oni se terete za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

U posebnom pritvoru u Vršcu je trenutno pritvoreno 46 lica, u Požarevcu 56, a u Pirotu 29, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

U petak su donijete prve prvostepene presude protiv tri osobe optužene zbog kršenja samizolacije, a nova online suđenja očekuju se i ove sedmice.

Osuđenima su izrečene kazne od dvije, dvije i po i tri godine zatvora i produženi su im pritvori do pravosnažnosti presuda, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne.

Izvor: