U srednjovjekovnom gradu Sokolu održana "Kosijada 2023": Za tri sata pokosili parcelu od 16 dunuma

.

Stigle sve generacije, od najmlađeg kosca Vedada Nurkića (7), do najstarijih Omera Topčagića (94) i Mustafe Dizdarevića (82)

U srednjovjekovnom gradu Sokolu kod Gračanice održana je „Kosijada 2023“, i to po peti put. Okupljanje kosaca iz nekoliko naselja počelo je u rano jutro, kako bi se prije paklenih vrućina pokosila parcela i nastavilo druženje u debeloj hladovini. Tako su kosci za tri sata pokosili parcelu od 16 dunuma, i to ručno izrađenim kosama.

Zlatni donator

Na kosidbu su stigle sve generacije, od najmlađeg kosca Vedada Nurkića (7), do najstarijih Omera Topčagića (94) i Mustafe Dizdarevića (82). Došao je i Idriz ef. Bešić, inače tzv. zlatni donator ove tradicionalne manifestacije.

Predsjednik Organizacionog odbora Abdulah Huremović kazao je da se na ovogodišnjoj „Kosijadi“ okupilo oko stotinu kosaca, najviše iz Sokola, ali i iz Vranovića, Džakula, Doborovaca, Babića, Stjepan Polja, Piskavice.

- Želimo na ovaj način oživiti pomalo zaboravljene dane kosidbe, kada se visoka trava kosila isključivo ručno, kosama koje su vješti kovači iskovali od čelika. Kako nije bilo mehanizacije, ljudi su obično pomagali jedni drugima u kosidbi, da bi se dobilo sijeno za ishranu stoke. Sada to rade traktori i motorne kosilice - kazao je Huremović.

Lijepa atmosfera

On je dodao kako ih „Kosijada“ vraća u prošlo vrijeme, kada su odrasli kosili, a mladi vodu nosili, pa je otuda nastala poslovica „Zna se ko kosi, a ko vodu nosi“.

Huremović: Vraćanje u prošlost. H. Čalić

- Kada vidim ovoliko kosaca na jednom mjestu, ovu lijepu atmosferu, nije mi žao uloženog truda da po peti puta organiziramo našu sokolsku „Kosijadu“ - istakao je Huremović.

Podijeljene i nagrade

Stručni žiri ovogodišnje manifestacije za kosobašu je proglasio penzionisanog Idriza ef. Bešića, te je on, kao kosobaša i zlatni donator, primio priznanje. Priznanja je Kemal Dizdarević uručio i najstarijem aktivnom koscu Salihu Hadžiću te najmlađem, sedmogodišnjem Vedadu Nurkiću.