U strahu od novog soja koronavirusa Britanci postrožuju granične kontrole

Velika Britanija
London je u četvrtak zabranio dolaske iz Južne Amerike, Portugala i još nekoliko zemalja

 

Kako bi spriječila da novi sojevi koronavirusa uđu na teritorij, Velika Britanija je postrožila kontrole na granicama, suspendirajući "koridore" kojima su državljani nekih zemalja stizali na otok bez obavezne karantene.

Promjena će stupiti na snagu u ponedjeljak u 4 ujutro po britanskom vremenu. Svi putnici će od tada morati pokazati negativan test na koronavirus te odmah pri dolasku otići u izolaciju.

Ona će trajati deset dana, osim ako se osoba testira ponovno nakon pet dana i bude negativna, prenosi agencija Reuters.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je novu mjeru na konferenciji za medije na kojoj je hvalio britansku kampanju vakcinacije.

London je u četvrtak zbog straha od novog soja, otkrivenog u Brazilu, zabranio dolaske iz Južne Amerike, Portugala i još nekoliko zemalja.

Britanija je već sama svjedočila posljedicama mutacije virusa. Soj otkriven u Engleskoj pokazao se kao zarazniji te je uzrok ubrzanog širenja virusa širom države.

Britanija je u petak imala 55.761 novi slučaj zaraze, što je rast s 48,682 koliko je bilo dana ranije. Broj zaraženih raste usprkos nadanjima da će potpuna zatvaranja diljem zemlje pomoći u suzbijanju širenja.

Broj novih slučajeva počeo je padati s vrhunca 8. januara, kad ih je bilo 68 hiljada, na 45,5 hiljada koliko ih je bilo u utorak, no onda je počeo ponovno rasti. U srijedu je Britanija imala rekordan dnevni broj umrlih, 1564 ljudi.

Vladini podaci pokazuju da je broj onih koji su primili prvu dozu cjepiva narastao na 3,2 milliona, s 2,9 miliona koliko je bilo dan ranije.

Johnson je u petak pozvao Britance da poštuju stroge restriktivne mjere i da „razmisle dvaput“ prije nego što izađu, prenosi agencija France Presse.

Puni parkovi proteklih dana primorali su vlasti da ponove svoja upozorenja. Park u engleskom gradu Leedsu u četvrtak poslijepodne čak je bio poprište grudanja stotina ljudi, prenosi N1.

Britanski premijer stoga je podsjetio da je jedna od tri zaražene osobe bez simptoma, pa da građani možda šire zarazu a da nisu toga svjesni.

Izvor: