U Subotici naljepnice protiv muslimana

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji sa ogorčenjem je primio vest da je Subotica osvanula oblepljena nalepnicama na kojima se nalazi ilustracija precrtane džamije i u saopštenju za medije navodi da je to jasna poruka muslimanima koji žive u tom multikonfesionalnom mestu da je njihov jedini verski objekat, Muhadžer džamija, nepoželjan u tom gradu.

Mešihat navodi da u tome vidi i poruku da su nepoželjni i pripadnici islama, koji tradicionalno imaju dobre odnose sa ostalim sugrađanima iz 25 različitih nacionalnih zajednica, te oštro osuđuje taj "vandalski antimuslimanski i anticivilizacijski čin".

Proteklog vikenda na više lokacija u centru Subotice zalepljene su nalepnice na kojima su crvenom bojom precrtani minaret džamije i polumesec, rekla je Tanjugu portparol Policijske uprave u ovom gradu Tatjana Vetro.

Kako Vetro kaže, subotička policija je odmah reagovala i nalepnice uklonila sa izloga i intezivno radi na rasvetljavanju slučaja i identifikovanju počinilaca.

Za tužilaštvo nema krivičnog djela

Tužilaštvo, sa druge strane, smatra da nema elemenata krivičnog dela.

"Zalepljene nalepnice na dva objekta u ulici Matka Vukovica u Subotici, uočili su policijski službenici. O dogadaju je upoznato Više javno tužilaštvo u Subotici koje se izjasnilo da ne postoje elementi krivičnog dela", rekla je Vetro.

Vetro objašnjava da su nalepnice bile zalepljene sa spoljašnje strane, kako na objektima koji redovno rade, ali i lokala koji su u pripremi i ne postoji osnov da se lepljenje povezuje sa vlasnicima tih radnji.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je saopštio da od nadležnih organa MUP-a očekuje da se vinovnici tog čina što pre privedu pravdi, a pripadnicima islama u Subotici i drugim mestima gde postoji potencijalna opasnost pruži puna lična i imovinska sigurnost.

Takođe, Mešihat ističe da taj čin osim "profašističke i islamofobične poruke" u cilju zastrašivanja, pokazuje i solidarisanje sa terorističkim napadom koji je nedavno izveden na Novom Zelandu kada je u džamiji ubijeno 50 muslimana, a 30 njih ranjeno.

Mešihat u saopštenju izražava zabrinutost i čuđenje da je policijska uprava u Subotici nedavno povukla obezbeđenje ispred džamije koje je uvela nakon pokušaja paljenja tog verskog objekta oktobra 2014. godine, što je dodatno unelo zabrinutost i uznemirenost među muslimane tog grada.

Pojavu nalepnica na pojedinim prodavnicama u Subotici, na kojima je ilustracija precrtane džamije, osudila je i Demokratska stranka, ocenjujući da je reč o "vandalskom i anticivilizacijskom činu".

"Decenijama smo kao grad odolevali svakoj šovinističkoj histeriji, iako je uvek bilo pojedinaca u svim narodima koji su svoju perspektivu tražili u raspirivanju mržnje prema svemu što je u nacionalnom ili religijskom smislu drugačije. Obaveza je Subotičana da i ovom prilikom jasno pokažu da ne podržavaju sejanje podela i mržnje u našem gradu", naveo je DS u saopštenju.

Ta stranka je zatražila od nadležnih organa da u najkraćem roku pronadju odgovorne, "kako bi se smirila uznemirenost pripadnika islamske verske zajednice u Subotici".