U Sudu BiH 30. januara počinje suđenje pripadnicima Armije RBiH optuženim za ratne zločine kod Foče

č

Početak suđenja trinaestorici bivših komandanata i pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, za zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča, najavljen je za utorak, 30. januar u Sudu Bosne i Hercegovine.

Početak suđenja je već jednom odgođen zbog zahtjeva odbrane za izuzeće vještaka Tužilaštva BiH. 

U ovom predmetu su optuženi Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Osim toga, Buljubašić i Ahmed Sejdić optuženi su i za zločine na području Višegrada i Čajniča.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Buljubašića, Sejdića i još 11 osoba, optužujući ih za navodni ratni zločin u mjestu Jošanica. Prema optužnici, u napadu na selo ubijeno je 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, dok su kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

Iz Tužilaštva BiH su istakli da je oružani napad koji su izvršili optuženi bio usmjeren prema nebranjenoj zajednici s civilnim stanovništvom, a među žrtvama su bili stariji ljudi, žene i djeca. Najstarija žrtva imala je 88 godina, dok je najmlađa bila djevojčica od samo dvije godine. Neki od ljudi su, prema optužnici, mučeni i ubijeni na izuzetno svirep način.