U šumi kod Karlovca nađene bombe, mine i raketni bacači

Proteklog je vikenda u karlovačkom naselju Orlovac pronađeno i na siguran način uklonjeno 20 mina za ručni bacač, 60 upaljača za protupješačke mine, 48 ručnih bombi, četiri tromblonske mine, pet ručnih raketnih bacača i jedna protupješačka mina

Policija je u subotu dobila anonimnu dojavu o naoružanju odbačenom u Orlovačkoj šumi. Provjerom je ustanovljena opasnost te su ubrzo policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu karlovačke policije uklonili pronađena minsko-eksplozivna sredstva, rekla je Hini policijska glasnogovornica Senka Staroveški.

Iako policija često ponavlja da i dalje traje akcija Manje oružja - manje tragedija, prema kojoj je građanima koji posjeduju ilegalno naoružanje omogućeno da bez ikakvih sankcija dragovoljno predaju sve vrste oružja i ubojitih sredstava, još se uvijek, kaže Staroveški, naoružanje odbacuje u okoliš ili čuva po kućama.

"Oružje i ubojita sredstva ne čuvajte, ne odlažite u kontejnere za smeće i u prirodu, jer na taj način ugrožavate živote ljudi, a protiv vas koji ovakvo oružje prijavite policiji neće se pokretati prekršajni ni kazneni postupak", poručila je Staroveški svima koji imaju oružje.

Ako imate oružje, nazovite policiju

Također, kao i uvijek u ovakvim prilikama, policija naglašava da se oružja i eksplozivna sredstva ne trebaju donositi u policijske postaje da ne bi došlo do njihovog aktiviranja i nečijeg ozljeđivanja, već da namjeru dragovoljne predaje naoružanja treba prijaviti na broj 192 ili najbližoj policijskoj postaji.

Na njihovu će adresu doći posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka te će na siguran način preuzeti oružje.

Suprotno tom načinu postoji mogućnost da policija u pretresu kuće pronađe ilegalno naoružanje, a u tom slučaju se ne može proći bez sankcija te zatvorska kazna može biti i do pet godina.

Za one koji trebaju više informacija o akciji Manje oružja - manje tragedija postoji besplatna telefonska linija 0800 88 92 gdje se mogu informirati o svim činjenicama.