U svijetu padaju cijene nekretnina, ali ne i u BiH! Kako kupiti stan kad kvadrat doseže 8000 KM ?!

.
U samom centru grada, cijene dostižu i do 8000 KM. Van njega nešto povoljnije, ali i dalje preskupo jer i za nekretninu na periferiji morate izdvojiti do 3500 KM. Zbog toga najviše brinu oni koji nisu riješili stambeno pitanje. Oni srećniji, ne razmišljaju o tome

Da li je pravo vrijeme za rješavanje stambenog pitanja i hoće li uskoro biti? Pitanje je koje zanima mnoge koji ovo pitanje nisu riješili. Jer, trenutno, kvadrat stana raste i do 8.000 KM u glavnom gradu, no, osim cijena prodaje, precijenjen je i najam.

Obezbijediti pristojnu nekretninu, za prosječan džep odavno je misaona imenica. U Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, tradicionalno su najskuplji stanovi. Tome kumuju inflacija, a ne zaostaje ni manjak ponude – piše N1.

Iako su cijene nekretnina u svijetu u blagom padu, u BiH to nije nešto čemu se možemo nadati u narednom periodu. Stručnjaci pojašnjavaju da je to zbog toga što se u glavnom bh. gradu manje i gradi.

U samom centru grada, cijene dostižu i do 8000 KM. Van njega nešto povoljnije, ali i dalje preskupo jer i za nekretninu na periferiji morate izdvojiti do 3500 KM. Zbog toga najviše brinu oni koji nisu riješili stambeno pitanje. Oni srećniji, ne razmišljaju o tome.

Proučavaju, kalkulišu, rizikuju najviše mladi, koji žele da imaju vlastiti krov nad glavom. Alen Tucaković, međutim, nakon 13 godina života u Sarajevu, uspio je u tome. No, ne bez pomoći.

“Moram reći da bi to bilo teško ostvarivo da nije bilo mojih roditelja, pogotovo u ovoj sredini i u vremenu gdje cijene nekretnina u BiH divljaju, u vremenu inflacije, vremenu koje je, zaista, nestabilno, mislim da je velika odgovornost odlučiti se na ovakav korak”, rekao je Alen Tucaković.

Ondje gdje se gradi, povoljnije su i cijene. U Istočnom Sarajevu se, stoga, i dalje može naći povoljnija, ali atraktivna nekretnina, u odnosu na komšiluk ,s druge strane entitetske linije.