U toku leta otpao prozor s Boeinga 737 Alaska Airlinesa, oni odmah prizemljili sve avione

.

Avion "Alaska Airlinesa" prinudno je sinoć sletio u Portland u američkoj saveznoj državi Oregon nakon što je prozor aviona otpao tokom leta. Odlučeno je da će svi avioni "Boeing 737 Max 9" u ovoj aviokompaniji biti privremeno prizemljeni.

Zvaničnici su naveli da se pojavio problem s pritiskom u avionu, dok je jedan od putnika kazao da je prozor aviona otpao tokom leta, javlja CNN.

U avionu je bio 171 putnik i šest članova posade. On je nakon polijetanja sa međunarodnog aerodroma u Portlandu bio u vazduhu oko 20 minuta i potom se vratio na pistu.

Jedan od putnika na tom letu je za CNN kazao da je prozor otpao s aviona nakon polijetanja.

Američke zrakoplovne vlasti objavile su da je u pitanju avion "Boeing 737 Max 9" koji je dobio dozvolu za letove 25. oktobra prošle godine, kao i da je pokrenuta istraga o ovom incidentu.

Aviokompanija je saopćila da će "privremeno" prizemljiti svih 65 svojih aviona "Boeing 737 Max 9" kako bi bile izvršene dodatne provjere i inspekcijski nadzor.

Boeing je rekao da je svjestan incidenta i da "radi na prikupljanju više informacija".

Nacionalni odbor za sigurnost transporta (NTSB) potvrdio je da istražuje incident.

"Boeing 737 Max 9" je nakon niza sigurnosnih pitanja i istraga opisan kao najprovjereniji transportni avion u historiji.

 

Foto: X