U Turskoj 50 privedenih zbog terorističkog napada u Istanbulu

**

TURSKA policija uhitila je još osumnjičenih u vezi s bombaškim napadom na pješačku aveniju u Istanbulu u kojem je poginulo šest osoba i ranjeno nekoliko desetaka. Turski ministar pravosuđa rekao je da se broj osoba u pritvoru sada popeo na 50, piše ABC News.

Teroristički napad dogodio se u nedjelju na aveniji Istiklal, popularnoj ulici s trgovinama i restoranima. Nedjeljni napad podsjetio je na bombaške napade u turskim gradovima između 2015. i 2017. Turske vlasti su za napad okrivile zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK), kao i skupine sirijskih Kurda koje su s njom povezane. Kurdske militantne skupine su, međutim, zanijekale umiješanost.

Ministar pravosuđa: Turska nastavlja borbu protiv terorizma
Nekoliko sati nakon eksplozije, policija je u Istanbulu izvršila racije te privela 48 osoba, uključujući Sirijku za koju se sumnja da je ostavila bombu s TNT-om na Istiklalu. Policija je rekla da je žena, identificirana kao Ahlam Albashir, ilegalno prešla u Tursku iz Sirije i priznala je da je izvršila napad.

Danas je turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag rekao da se broj osumnjičenika u pritvoru povećao na 50, ali nije iznio detalje. Državna agencija Anadolu objavila je da je policija danas uhitila dva brata, identificirana kao Ammar J. i Ahmed J.

Ammar J. je navodno bio zadužen da pomogne Albashiru da pobjegne iz Istanbula u susjednu Grčku nakon napada. Ahmed J. je navodno odvezao osumnjičenog koji je još uvijek u bijegu, u pokrajinu Edirne, blizu granice s Bugarskom, javlja Anadolija.

"Turska odlučno nastavlja svoju borbu protiv terorizma. Niti jedna teroristička organizacija neće uspjeti u bilo kakvoj zavjeri protiv Turske", citirao je nezavisni portal T24 izjavu ministra Bozdaga. Nakon napada hospitalizirano je oko 80 ljudi, od kojih je najmanje 57 otpušteno. Šestero ranjenih je na intenzivnoj njezi, a dvoje je u teškom stanju, rekli su dužnosnici.

Šestero poginulih u eksploziji bili su članovi triju obitelji, a među njima su bile i dvije djevojčice u dobi od devet i 15 godina.