U Unsko-sanskom kantonu migranti su veći problem nego koronavirus

dfbdndjkd
Nakon što su ublažene epidemiološke mjere uvedene zbog pandemije, povećan je priliv izbjeglica i migranata. Pojačano je njihovo prisustvo na ulicama i u parkovima. To je izazvalo strah da će stanje postati onakvo kakvo je bilo prije pandemije. Bojazan je posebno prisutna na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, koji za njih ostaje najčešća destinacija.

U Unsko-sanskom kantonu migranti vlast brinu više nego epidemija koronavirusa. Iz vlasti USK kažu da se plaše eskalacije migrantske krize. Vlasti tvrde da je u ovom Kantonu trenutno oko 6 hiljada migranata. Dodaju da se broj svaki dan povećava. Iz ovog Kantona stiže i prigovor ostatku BiH, posebno Republici Srpskoj, odakle, kažu, migranti organizovano dolaze u Bihać. Dnevno ih dođe oko 200.“Izgubili smo tu saradnju i solidarnost. Ovdje u USK mi smo apelovali ranije da svako u svom krugu rada pokuša na neki način barem usporiti kretanje svih tih stranih državljana koji ne posjeduju nikakvu dokumentaciju, i koji su na neki način nelegalno na području naše države. Nažalost, imamo situaciju da svako čisti samo svoje dvorište.”

Policija USK je pooštrila mjere. To smo vidjeli neposredno prije javljanja, kada je jedan od migranata priveden u Tužilaštvo USK. Međutim, iz vlasti tvrde da ih je na ulicama oko 3 hiljade. Sa ovim podacima se ne slažu iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Kažu, moglo bi ih biti manje, da vlasti ne insistiraju na zatvaranju Bire, gdje ih je oko 500. Mi smo bili pred Birom. Odatle migranti mogu izaći, pokušati otići u Hrvatsku, ali se u Biru više ne mogu vratiti.

A onda, prijeti opasnost da ostanu na ulici. Iz IOM-a kažu da to jeste veliki problem.“Imamo znatno veći broj korisnika koji su van centara. Procjena policije je da je taj broj oko 3 hiljade.”

Građane Bihaća frustrira cijela situacija oko migrantske krize. Malo vjeruju u podršku ostatka BiH Unsko-sanskom kantonu. U tu podršku ne vjeruje ni Sej Ramić, vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća. On je prošle godine organizovao proteste u Bihaću zbog migrantske krize. Kaže, moglo bi se to opet desiti.“Dok smo mi bili u izolaciji, i držali i maske i rukavice i svega se pridržavali, migranti su se slobodno kretali po Bihaću. Bez maski i rukavica, bez socijalne distance.”

Normalno da ima problema. Ljudu nemaju gdje spavati. Ovdje ima Dom penzionera, gdje spava oko 200 migranata. Tu rade sve, peru se na Uni. Mi više te Une ne možemo imati“, građani tvrde.

Građani su uplašeni jer je ovdje nedavno bilo ubistvo. Počeli su ponovo napadi na lokalno stanovništvo. O svemu ovome smo razgovarali sa gradonačelnikom Bihaća, Šuhretom Fazlićem.

“Migrantska kriza ne kuca na vrata, ona je nama već ušla u kuće. Treća godina otkako se to dešava, sa različitim intenzitetima i oblicima. Uvijek je od 3 do 7 hiljada migranta prisutno. Problemi su različiti ali se uvijek svode na isto, da smo mi bukvalno pregaženi i da nema adekvatne pomoći. Gradovi Bihać i Velika Kladuša su najviše pogođeni. Mi u Bihaću se s time nosimo uz pomoć Vlade USK. Prioritet je da oni prestanu dolaziti. Dok god migranti ulaze u BiH i dok svi putevi vode u Bihać i Veliku Kladušu, mi imamo probleme. MUP RS je prije tri dana doveo četiri autobusa u Bosansku Otoku. Iz pravca Sarajeva i Tuzle dolaze autobusima, taksijima i pješice.

U nastavku pogledajte kompletnu priču našeg Ernada Metaja i razgovor sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.