U Unsko-sanskom kantonu se čekaju 104 rezultata testiranja na korona virus

Korzo
Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović potvrdila je da su u prethodna dva dana iz tog kantona poslana ukupno 104 uzorka za testiranje na koronavirus, te da se rezultati očekuju večeras ili u toku sutrašnjeg dana.

"Od prethodno obrađena 84 uzorka, na području kantona imamo 21 pozitivan test na korona virus. Trenutno je 18 oboljelih, uz tri smrtna slučaja povezana s bolešću COVID-19. Registrirano je 13 klastera, od kojih je sedam u Bihaću. Jučer smo poslali 54, jutros još 50 uzoraka na testiranje u referentnu laboratoriju u Sarajevu i te rezultate očekujemo u toku dana, ili eventualno sutra", kazala je kantonalna ministrica zdravstva.

U kućnoj samoizolaciji trenutno je 3.005 građana Unsko-sanskog kantona, dok je za 855 osoba isteklo rješenje o obaveznoj izolaciji.

"U Domu zdravlja Bosanska Krupa smo imali slučaj naplaćivanja izdavanja potvrda o isteku rješenja za samoizolaciju i to je nedopustivo. Odmah sam reagovala i prekinula tu praksu, tako da se to više ne smije ponoviti ni u jednoj ovdašnjoj zdravstvenoj ustanovi", dodala je Ćemalović.

Direktor Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću Hajrudin Havić govorio je o jučerašnjem smrtnom slučaju pedesettrogodišnjeg muškarca iz Bihaća, koji je bio pozitivan na koronavirus.

"Pacijent je bio pozitivan na koronavirus, međutim imao je lakšu simptomatologiju i bio je u kućnoj samoizolaciji. Jučer oko 15 sati i 30 minuta vozilom hitne pomoći dovezen je u Kantonalnu bolnicu, odnosno izolatorij Odjela za infektivne bolesti. Dežurni ljekarski tim je odmah reagovao, međutim njegovo stanje se pogoršalo i nažalost je preminuo. Ja sada mogu toliko reći, a sve ostalo će se morati u narednim danima utvrditi", rekao je Havić.

U izolatoriju Kantonalne bolnice u Bihaću trenutno je hospitalizirano osam pacijenata i njihovo stanje je stabilno, uključujući i dvoje pacijenata na intenzivnoj njezi.