U USK 2.344 osobe u samoizolaciji, trenutno 676 u Cazinu

CAZIN
CAZIN

Prema web aplikaciji za praćenje prisutnosti koronavirusa na području Unsko-sanskog kantona broj osoba u samoizolaciji na području ovog kantona raste.

Ukupan broj oboljelih u BiH je 168, a u Unsko-sanskom kantonu 5. Ukupan broj osoba u samoizolaciji na području Kantona prema trenutnim podacima iznosi 2344, od toga 676 u gradu Cazinu. Kada je riječ o ostalim gradovima i općinama u kantonu, situacija je sljedeća:

Unatoč preporukama da se suzdrže od dolaska, određeni broj građana iz dijaspore dolazili su ovih dana i nemali broj njih se oglušio na obavezu saomoizolacije zbog čega su se počele primjenjivati mjere koje predviđa Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti.

Istim Zakonom su predviđene kaznene mjere za sve oblike nepoštivanja krizne situacije u vrijeme epidemije pa je, između ostalog, predviđena kazna za pojedinca koji krši naredbu izolacije i do 2.000 konvertibilnih maraka.

Napominjemo, predviđene mjere izvršavat će se odmah i na licu mjesta.

Apelujemo na sve građane da se razumno odnose prema situaciji, da poštuju naredbe, preporuke i pravila. Prijavite sve one koji ne poštuju izolaciju jer tako štitite njih, sebe i sve ostale ljude. Aplikaciju za praćenje korona virusa možete pronađite klikom OVDJE.