U USK tokom marta kod 12 subjekata otkrivene neregularnosti pri formiranju cijena

.

 

Tokom marta kantonalni inspektori izvršili su nadzor 40 subjekata koji obavljaju trgovinu na malo i veliko te su u 12 slučajeva otkrili neregularno formiranje cijena artikala.

Početkom aprila prošle godine Vlada Federacije je donijela odluku o ograničenju marže na osam najosnovnijih životnih namirnica, međutim ta mjera nije donijela veliku korist građanima.

Razlog tome se krije u činjenici da se većina hrane uvozi iz drugih zemalja čije tržište i diktira cijenu uvezene robe. Osnovne životne namirnice poskupljuju tolikom brzinom da će i  najnovija mjera Vlade, koja se odnosi na smanjenje stope poreza na dodatnu vrijednost biti jedva primjetna.

U cilju zaštite potrošača, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Inspektorat tržišno turističko-ugostiteljskih inspekcija su u ovom mjesecu izvršili 40 inspekcijskih kontrola pravnih i fizičkih lica koja obavljaju trgovinu na veliko i malo na području USK. Od ukupnog broja inspekcijskih nadzora 28 subjekata nadzora se pridržavalo propisanih mjera neposredne kontrole cijena, a 12 se nije pridržavalo istih, zbog čega su inspektori  izdali 24 prekršajna naloga u ukupnom finansijskom efektu od 21.750 maraka. 

Pored načina formiranja cijena i marži inspektori su kontrolisali i skladišta, kako bi se osiguralo da su sve raspoložive količine roba za kojima je porasla potražnja i plasirane u maloprodaju.