U USK-u se prati 10 klastera, sedam je vezano za Bihać

usk press
Pozitivni na virus uglavnom su lokalni slučajevi bez doticaja sa inostranstvom. Svi ljekari koji rade sa pacijentima su negativni.

 

Kantonalni štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona i Krizni štab Ministarstva zdravstva USK, održali su upravo press konferenciju u Bihaću na kojoj su govorili o koronavirusu.

- Svakog ponedjeljka, srijede i petka u 12 sati obratićemo se javnosti, zahvalni smo građanima koji se pridržavaju uputa i naredbi, broj kršenja je neznatan. Čitava jedna mreža, oko 1.000 ljudi, u koordinaciji je i svakodnevno rade, od policije do ljekara. Javljaju se donatori i naši građani koji su uvjek spremni pomoći da se kriza olakša- kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Krizni štab USK, do sada, zatražio je ukupno 84 testiranja, od čega ih je jučer bilo 13 sa tri pozitivna rezultata na koronavirus. Jutros su poslali 34 brisa.

- Ukupno ih je 12, do sada, bilo pozitivno na COVID - 19. Imali smo ukupno dva smrtna slučaja i trenutno imamo 10 aktivnih slučajeva. Na infektivnom odjelu imamo devet pacijenata, dva na intenzivnom i sedam u izolaciji, kazala je ministrica zdravstva dr. Nermina Ćemalović.

Unsko-sanski kanton bilježi ukupno 10 klastera i svi se prate.

- Sedam je vezano za Bihać, po jedan Bosanska Krupa, Cazin i Velika Kladuša. Samo neki od njih imali su doticaj sa osobama iz inostranstva, ili su lično bili, ali većina njih je lokalnog karaktera odnosno nemamo saznanja ni o kakvim drugim mogućim kontaktima, kazala je Specijalista epidemiolog dr. Zerina Mulabdić.

Direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić kazao je da su testirali i ljekarsko osoblje koje radi sa pacijentima i da su svi testovi bili negativni.

 

 

FAHRUDIN BENDER