U velika akciji federalna inspekcija uručila 1.186 prekršajnih naloga

U nastavku prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora, na području Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Zapadnohercegovačkog, Bosanskopodrinjskog, Srednjobosanskog i Kantona 10 utvrđeno je 1.186 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 1.186 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim efektom u iznosu od 1.706.110 KM.

Na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, utvrđeni iznos za naplatu je ukupno 177.245 KM, dok je izrečeno 114 upravnih mjera. 

Izdato je i 55 privremenih zabrana za rad. Od 696 kontroliranih privrednih subjekata, stotinu ih nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge. 

U periodu od 18. marta do 4. jula ove godine, inspekcijski nadzori vršeni su u svih 10 kantona u Federaciji BiH. 

U ukupno 4.675 izvršenih inspekcijskih nadzora utvrđeno je 2.899 prekršaja. Pojačani inspekcijski nadzori vrše se radi suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Inspekcijski nadzori vrše se u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova i u saradnji s kantonalnim inspektorima rada. 

Pojačane inspekcijske aktivnosti nastavit će se u kontinuitetu na cijeloj teritoriji FBiH, prenosi Hayat.

- Apeliramo na građane da uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP: telefon za prijave 033/22 66 44, e-mail info@fuzip.gov.ba, ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo - navodi se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.