U Velikoj Kladuši intervenisali vatrogasci i policija- u Domi zdravlja 54 pacijenta

g

Kladuški vatrogasci jučer su intervenisali u Drmaljevu gdje je došlo do požara na napuštenoj kući. 

Prema riječima dežurnog Kapića, intervencija je trajala od 18.22h do 20.00h, a na kući je pričinjena potpuna šteta. 
 

– Jedno narušavanje javnog reda i mira i jedna saobraćajna nezgoda prijavljeni su u protekla 24h na području općine Velika Kladuša. U nezgodi nije bilo povrijeđenih lica. Krivičnih djela nema prijavljenih. 
 

– Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 54 pacijenta. Dežurni su bili doktori Valbona Mahmutović i Adnan Kajtezović. Jedan pacijent je upućen na dalje liječenje. 
 

– Vodosnabdijevanje domaćinstava je stabilno, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“. 
 

– Isporuka električne energije je uredna, saznajemo iz Elektrodistribucije, Poslovnice Velika Kladuša. 
 

- Kulturno – umjetničko društvo “Tono Hrovat” i Udruženje “Tono Hrovat” Velika Kladuša organiziraju još jednu Kolačijadu koja će biti održana danas ispred Robne kuće u Velikoj Kladuši sa početkom u 10:00h. Sav prihod će se iskoristiti za odlazak članova ovog Društva na Međunarodni festival folklora u Bugarskoj u julu ove godine, gdje će predstavljati svoj grad i državu. Budimo im podrška! 
 

-Na današnji dan prije 29 godina, formiran je Unsko-sanski kanton, prvi u Federaciji, što je bilo i prvi korak u implementaciji Ustava Federacije BiH. Uz Dan Kantona dostojanstveno se obilježava godišnjica pogibije državne delegacije predvođene dr. Irfanom Ljubijankićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova BiH. 
Stanje na putevima i vremenski bilten: 
 

– U jutarnim satima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Posebno izdvajamo dionice uz rijeke: Savu, Vrbas i Drinu. Vozače molimo da budu oprezni i da drže odstojanje između vozila. 
 

Zbog redovnog servisiranja lijeve tunelske cijevi tunela Vis, 25.Novembar i Grab od 08 sati za saobraćaj će biti zatvorena dionica autoputa A-1 Tarčin-Lepenica. Za vrijeme radova saobraćaj će se odvijati dvosmjerno, suprotnom stranom autoputa. 
 

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci. 
 

Na magistralnom putu Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu. Na dionici regionalnog puta Zavala-granica BIH/HR zbog neophodnih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen. 
 

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja. 
 

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak. 
 

– Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima u većem dijelu zemlje su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Padavine se ne prognoziraju na sjeveroistoku Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27°C. 
 

– Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati sa odmicanjem dana. Nestabilno vrijeme kod većine hroničnih bolesnika uzrokovaće pojačane tegobe, izraženije sa poslijepodnevnim satima. Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, iscrpljenosti, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti. Opća slika će biti ljepša na sjeveru, s obzirom na duže stabilnije periode tokom dana.