U Velikoj Kladuši jedna saobraćajna nezgoda - 47 pacijenata u Hitnoj službi

.
Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša u proteklom periodu zdravstvenu zaštitu pružila je za 47 pacijenata. Dežurni doktori Dinko Keserović i Samra Alibegić na dalje liječenje u KB Bihać uputili su četvero pacijenata.

 

Službenici Policijske stanice zabilježili su jedno krivično djelo i jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih. Slučajeva narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

Prema riječima dežurnog Subašića, velikokladuški vatrogasci tokom jučerašnjeg dana imali su dvije intervencije koje su se ogledale u zapaljenju trave i njive u Podzvizdu i smeća na pijaci u Trnovima.

Kako informišu iz Elektrodistribucije i ViK-a, ovog jutra bez problema u isporuci električne energije i pitke vode.

U kotlinama i uz riječne tokove iz BIHAMK-a upozoravaju na smanjenu vidljivost, zbog magle. Posebno izdvajaju dionice u centralnoj i istočnoj Bosni. U područjima sa maglom kolovoz je vlažan, dok se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća po suhom kolovozu. Iz BIHAMK-a apeluju na sve vozače da voze maksimalno oprezno i da se na vrijeme informišu o stanju i prohodnosti puteva, kao i graničnih prelaza na kojima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Danas jutro u većem dijelu naše zemlje pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne slabi lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na jugozapadu Bosne. U kasnim večernjim satima pljuskovi sa grmljavinom se očekuje u Hercegovini, na jugozapadu i krajnjem sjeveru Bosne. Dnevna temperatura od 27 do 33 °C.

Mirniji san, svježija noć i jutro, te umjerene temperature tokom dana, uslovljavaju relativno povoljnu biometeorološku prognozu. Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba prije podne. Potom će se, pod uticajem nadolazeće promjene, opšta slika postepeno pogoršavati, izraženije u Hercegovini, Krajini i na sjeveru zemlje. Povećana naoblaka i nestabilne vremenske prilike, izraženije u poslijepodnevnim i večernjim satima, uzrokovaće lošije raspoloženje i jačanje tegoba kod osjetljivih osoba.

Širom svijeta obilježava se Međunarodni dan pismenosti, 8. septembar. Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja o temi iskorjenjivanja nepismenosti. Kao dan obilježavanja odabran je 8. septembar, a UNESCO je obilježavanje počeo 1966. godine. Njegov cilj je da istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednicu i društvo.