U Velikoj Kladuši jedno narušavanje javnog reda i mira i jedna saobraćajna nezgoda

.

Prema trenutno raspoloživim informacijama, bez jedne faze u elektronapajanju su trafopodručja Zborište 3 (jedan izlaz) te Mekanovići, izlaz prema Sefićima. Ostalo područje uredno je snabdjeveno električnom energijom.

Vatrogasna jedinica bilježi četiri izlaska na teren. „U tri slučaja se radilo o požaru koji je zahvatio njive i šume (Šiljkovača, Mala Kladuša i Kumarica. U posljednjoj intervenciji radilo se o zapaljenju guma u Šumatcu“, rekao nam je dežurni Jašarević.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jedno narušavanje javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu. U nezgodi nije bilo povrijeđenih lica.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 66 pacijenata. Dežurni doktori Samra Alibegić i Adnan Kajtezović dalje su uputili dva pacijenta.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine 24. marta, kako bi se podigla svijest o tuberkulozi i nastojanjima da se okonča globalna epidemija. Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze 2024. šalje poruku nade da je povratak na pravi put za preokret u borbi protiv  tuberkuloze moguć kroz povećana ulaganja i brže prihvatanje novih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Nakon preuzimanja obaveza država članica  na sastanku Ujedinjenih naroda na visokoj razini 2023. godine za ubrzanje  napretka u borbi protiv tuberkuloze, ovogodišnji fokus je pretvaranje tih obaveza u konkretne akcije.

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća po mokrom kolovozu, uz slabiju frekvenciju vozila. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Izbjegavajte rizična preticanja i obavezno koristite sigurnosni pojas. Molimo i ostale učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise.

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

Od jutros u 03:30 sati granični prelaz Bosanska Gradiška ponovo je otvoren za saobraćaj. Nema dužih zadržavanja u prometu putničkih vozila na svim graničnim prelazima.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U višim područjima i na planinama se očekuje snijeg. Poslije podne u većem dijelu Bosne padavine prestaju. Dnevna temperatura zraka od 4 do 10, na jugu do 16 °C.

Biometeorološke prilike dodatno će se pogoršati tokom dana. Nestabilno vrijeme, povremena južina i veći sadržaj vlage u zraku, uzrokovaće probleme meteoropatama, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti. Opća slika biće lošija u unutrašnjosti i na sjeveru zemlje. Pri tome će u drugom dijelu dana posvuda temperature opasti, što će dodatno usložnjavati opću sliku, čemu bi naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima trebali posvetiti pažnju, biti oprezniji i reducirati boravak na otvorenom.