U Zagrebu izložba o Aliji Izetbegoviću

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Hrvatske u nedjelju, 14. travnja/aprila, u suradnji s Muzejom Alija Izetbegović u prostorijama hrvatskog Novinarskog doma organizira izložbu koju će otvoriti Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH i sin Alije Izetbegovića, predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Izložba će putem panoa prikazati oko 40 arhivskih fotografija koje će biti popraćene antologijiskim filozofskim mislima, citatima iz biografije Alije Izetbegovića te će sadržavati kraće predavanje o životu i djelu rahmetli predsjednika Izetbegovića.

Na otvorenju izložbe predavanja će održati autor knjige "Alija Izetbegović – Kratka biografija“ Faris Nanić, kao i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH i sin Alije Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH koji će ovu izložbu službeno otvoriti.

Riječ je o izložbi koja je već upriličena u Ankari, a namjera je organizatora, BNV-a, da ova izložba proputuje razne dijelove Hrvatske te da bude izložena i u Sandžaku.

Predsjednik BNV-a Armin Hodžić istaknuo je kako bošnjačke udruge u Republici Hrvatskoj do sada nisu organizirale značajnije izložbe ovog tipa upravo zbog stigmi koje postoje i zbog bojazni od reakcija koje bi ovakva tematika mogla izazvati od dijela hrvatske javnosti.

"Naš cilj je da kod ljudi upravo razbijamo ovakve predrasude i stigme te da se nacionalna svijest Bošnjaka u Hrvatskoj pomalo oslobađa. Alija Izetbegović nikada nije djelovao neprijateljski protiv Hrvatske, ni protiv Zagreba, politički ni retorički“, poručio je Hodžić.

Nakon dolaska u Zagreb, Bakir Izetbegović će uz sudjelovanje Počasnog voda Bošnjaka odati počast poginulim Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata na spomeniku ispred Islamskog centra u Zagrebu, prenosi N1.

Pored otvorenja izložbe, Bakir Izetbegović održati će sastanak s vodstvom BNV-a, te drugim bošnjačkim udruženjima.

Dan poslije zagrebačke izložbe, 15. travnja/aprila, Bakir Izetbegović sudjeluje na konjičkim utrkama "Memorijal Alije Izetbegovića“ koje će se održati u Bihaću.