U Zagrebu otvorena izložba "Predsjednik izbliza" o Aliji Izetbegoviću

Na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u zagrebačkom Novinarskom domu izložbu fotografija Muzeja Alija Izetbegović "Predsjednik izbliza" otvorio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Novinarski dom večeras je bio domaćin izložbe "Predsjednik izbliza" koja na četrdesetak panoa prikazuje fotografije iz života prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, s citatima i mislima koje je ostavio iza sebe.

Izetbegović je u uvodu poručio kako mu je drago biti u Zagrebu koji je, kako je rekao, oduvijek imao jaku bošnjačku komponentu, ne toliko brojnu, koliko kvalitetnu i snažnu.

"Aliju Izetbegovića njegovi savremenici nisu prepoznavali, ali očigledno je Bog imao drugačiji plan s njim", kazao je Izetbegović, istaknuvši kako se lik prvog predsjednika BiH ponovno aktualizira, kako u BiH, tako i diljem svijeta.

U svom je obraćanju Izetbegović istaknuo veliku radnu energiju koju je njegov otac uložio u vlastito školovanje uz istovremeno podizanje svoje obitelji, a kasnije na stvaranje i vođenje države BiH, kao i na dugotrajne zatvorske kazne koje je izdržavao ranije, u komunističkom režimu, piše Anadolija.

"U ranoj mladosti Izetbegović je bio privučen idejom komunizma. Proklamovana jednakost ljudi, socijalna pravda, borba protiv prebogatih kapitalista koji su gospodarili ljudskim sudbinama, sve je to bilo prihvatljivo za mladića odgojenog na islamskim principima. Ali agresivni ateizam, pokušaj da partija zamijeni Boga, nepoštivanje i relativiziranje svetosti istine, kolektivizam koji je protjerao slobodu individue, bili su za njega neprihvatljivi", kazao je predsjednik SDA BiH.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Armin Hodžić istaknuo je kako je ova izložba svojevrsna promocija novoosnovanog Vijeća koje će u budućnosti raditi, najavio je, na promjeni paradigme predstavljanja Bošnjaka u Hrvatskoj.

"Želimo istaći da je jedan od najprepoznatljivijih simbola u savremenosti Bošnjaka lik i djelo Alije Izetbegovića", kazao je Hodžić te dodao kako Bošnjaci u Hrvatskoj BiH doživljavaju kao domovinu i neodvojivi dio sebe.

"Ova izložba je u službi podsjetnika, razvijanja kulture sjećanja na velikana i lidera kojega smo imali. Njegova skromnost, mudrost i obrazovanje mogu služiti kao nadahnuće mlađim generacijama i inspiracija budućim generacijama političara", zaključio je Hodžić.

O izložbi je govorio i Faris Nanić, autor knjige "Alija Izetbegović - kratka biografija", koji je Izetbegovićevu biografiju pisao ne samo kao poznavatelj Izetbegovićevog ukupnog djela, nego i kao njegov bliski suradnik i član njegovog kabineta.

"Nije obećavao nešto što ne može ispuniti, nije davao lažne nade. Nije zvao na ratove niti se pozivao na junačku historiju. Tražio je priznanje stvarne historije, zalagao se za mir, i po cijenu neugodnih kompromisa, potpuno svjestan kakvo zlo rat na Balkanu može izazvati, posebno kakva nesreća može zadesiti njegov narod i državu", kazao je, između ostaloga, Nanić.

Direktor Muzeja Alija Izetbegović Adnan Žiško istaknuo je kako su poruke ove izložbe filozofske i životne.

"Značajno nam je da na ovaj način upoznate Aliju Izetbegovića, ne samo kao prvog predsjednika BiH, ne samo kao političku figuru, nego kao čovjeka koji je bio filozof i koji je imao svoj poseban pogled na svijet i na Bosnu i Hercegovinu", poručio je Žiško.

Na otvorenju izložbe sudjelovao je veleposlanik Turske Mustafa Babur Hizlan i veleposlanik Kazahstana u Republici Hrvatskoj Tolezhan Barlybayev, koordinator Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA) Hasim Koc, predstavnici bošnjačkih udruženja i asocijacija iz Zagreba, Rijeke, Siska, Velike Gorice i Gunje, posjetitelji iz BiH te drugi gosti koji su došli pogledati ovu izložbu.

Prije otvorenja izložbe "Predsjednik izbliza", Bakir Izetbegović i vodstvo BNV-a, uz sudjelovanje Počasnog voda Bošnjaka, ispred Islamskog centra u Zagrebu odali su počast kod spomenika Bošnjacima poginulim u Domovinskom ratu.