U Zagrebu ponovno koriste javni prijevoz

Hh
U ponedjeljak se odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite Hrvatske popušta dio mjera zaštite od pandemije koronavirusa radi djelomičnog pokretanja gospodarstva.

Među ostalim, uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektima.

Zagrepčani su tako jutros ponovno krenuli na posao ZET-ovim autobusima i tramvajina. Prema preporukama epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, putnici u vozilima trebaju održavati tjelesnu udaljenost od najmanje jednog metra. Preporuča se i nošenje zaštitnih maski te dezinficiranje ruku prije ulaska u autobus. ZET će kao i do sada nastaviti dezinficirati vozila tri puta dnevno te redovito čistiti i prozračivati vozilo prije i nakon vožnje, kao i prilikom stajanja na stajalištima, a sve kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze.

Ako se prva faza pokaže uspješnom te ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije sljedeći set mjera koje će se opustiti trebao bi stupiti na snagu 4. svibnja.

U drugom setu mjera omogućit će se rad uslužnim djelatnostima s bliskim kontaktima, poput frizera i kozmetičara te rad u punom opsegu javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sustava.

Image
K