U Zagrebu pronađeno 100 kg kokaina zakopanog u zemlji

-
Na dvjema, kilometrima udaljenim lokacijama, jednoj na području Zagreba i te drugoj na području Jastrebarskoga, policija je u zemlji pronašla oko 100 kg visokokvalitetnoga kokaina.

 Droga je navodno bila zakopana u metalnim bačvama na zemljištima koja se povezuju s jednim muškarcem koji se već nekoliko mjeseci nalazi u istražnom zatvoru zbog optužbi na trgovanje kokainom, a PNUSKOK je nastavljajući istragu u tome slučaju, nedavno došao do saznanja o potencijalnim novim lokacijama gdje je osumnjičeni možda sakrio drogu.

Čitava akcija počela je 4. studenoga ove godine kada su PNUSKOK i USKOK uhitili 57-godišnjega državljanina Makedonije te troje njegovih navodnih pomagača zbog optužbi da su na području Zagreba prodavali kokain. Tada su kod njih zaplijenjena 4 kilograma ove droge, te su pronađeni pištolji i novac. Policija je tada izvijestila kako su osim 57-godišnjaka uhićeni još dvoje Makedonca te jedna državljanka RH, piše jutarnji.hr.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK – Služba Zagreb) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, dva državljana Sjeverne Makedonije (1965. i 1996.), jednom državljankom Sjeverne Makedonije i Bugarske (1975.) i jednom hrvatskom državljankom (1990.) zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni 57-godišnjak u zajedničko djelovanje povezao preostalih troje osumnjičenih, a koji su tijekom 2022. godine nabavljali, skladištili, prevozili i preprodavali kokain.

Naime, prvoosumnjičeni 57-godišnjak je nabavljao veću količinu kokaina, koju je uskladištio na za to ranije određenim adresama, a drogu bi kasnije preuzimao, dok su osumnjičene pazile da preuzimanje prođe bez ometanja, odnosno bile su izvidnica prvoosumnjičenom te ga obavještavale o svim aktivnostima i pojavama koje bi mogle ugroziti daljnji transport i prodaju kokaina.

Nadalje, 47-godišnjakinja i 31-godišnjakinja su prevozili ostale članove zločinačkog udruženja i to 57-godišnjaka i 26-godišnjaka koji je bio zadužen za prihvat i čuvanje droge te njenu distribuciju. Svi navedeni postupali su po uputama i izvršavali zadaće koje im je dao 57-godišnjak.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog suda provedena je pretraga stana i drugih prostorija na području Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, a koje koriste osumnjičeni 57-godišnjak, 47-godišnjakinja i 26-godišnjak. U pretragama je pronađeno i oduzeto oružje (revolver, dva pištolja od kojih jedan s prigušivačem) i više komada streljiva, bankovne kartice, mobiteli, 189 400 eura, 5 100 kuna te četiri kilograma kokaina.”, izvijestila je policija. USKOK je protive svih četvero osumnjičenika ubrzo otvorio istragu, a određen im je bio i istražni zatvor.

No, nedugo nakon toga, 10. studenoga policija je izvijestila kako je pronašla još 20 kilograma kokaina koje se pripisivalo 57-godišnjem Makedoncu i njegovim navodnim pomagačima. “Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK – Služba Zagreb) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nastavili su kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Tijekom kriminalističkog istraživanja na području Zagrebačke županije na temelju sudskog naloga obavljena je pretraga doma i drugih prostorija koje je koristio osumnjičeni 57-godišnjak te je pronađeno 20,3 kilograma kokaina.

Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta policija je podnijela posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave.”, izvijestila je policija nakon pronalaska 20 novih kilograma. Sada, skoro dva mjeseca kasnije policija je pronašla još 100-tinjak kilograma.