U Zagrebu protesti protiv Vlade, traži se ostavka i prijevremeni izbori

protesti
Oko fontane na Trgu žrtava fašizma okupilo se par hiljada osoba, koji nose transparente s porukama.

 

Na trgu žrtava fašizma u Zagrebu, gdje se nalazi Centrala HDZ-a, počeo je u subotu iza podneva protest pod nazivom ''Dajemo vam otkaz'', na kojem protestanti traže ostavku Vlade, raspisivanje prijevremenih izbora i referendum o izbornom zakonu.

Oko fontane na Trgu žrtava fašizma okupilo se par hiljada osoba, koji nose transparente s porukama poput "Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu", "Opet ste pokrali Inu", "Raseljena mladost je vaš uspjeh" i "Visoke cijene energenata su umjetno stvorene".

Organizatori protesta iz inicijative Slobodni zajedno poručuju da je narod poslodavac Vladi, stoga joj ima pravo dati otkaz zbog lošeg upravljanja državom.

 

Afera u Ini

Povod protestu je afera u Ini, iz koje je malverzacijama u trgovini plinom izvučeno gotovo milijardu kuna, stoga organizatori ističu da više ne žele tolerirati ''sustavnu pljačku najvrjednijih državnih resursa''.

Vlada mora otići zbog korupcije, smatraju prosvjednici, a vlast treba raspisati nove parlamentarne izbore u roku 90 dana, te sve referendume koje su proteklih godina potpisima zatražile građanske inicijative, prvenstveno referendum o promjeni izbornog zakona.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je uoči protesta da iza njega stoji "ekipa antivaksera koja je organizirala proteste u vrijeme covid krize", misleći na tzv. ''Festival slobode'' koji je u dva navrata održan na Trgu bana Josipa Jelačića, 2020. i 2021.godine.

 

Medijski spin

'- Svi koji tu kane participirati moraju dobro vidjeti ko su organizatori i u kakvom će se društvu naći' - napomenuo je Plenković, prenosi Hina.

Tina Perić iz inicijative Slobodni zajedno poručila je pak da je "riječ antivakser medijski spin koji se koristi kako bi se dodatno podijelio hrvatski narod''.

- Građani moraju biti svjesni da se politike koje se provode na globalnoj razini također prelijevaju na hrvatski narod - dodala je Perić.