U Ženevi o referendumu u Makedoniji i izborima u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će skup u Ženevi o zapadnom Balkanu biti prilika za razgovore o posljedicama referenduma u Makedoniji, sigurnosnoj situaciji i razgovorima koji se vode između Srbije i Kosova te za analizu stanja u BiH uoči općih izbora sljedeći vikend.

Želimo na najvišem nivou raspravljati i o posljedicama referenduma u Makedoniji, sigurnosnoj situaciji i razgovorima koji se odvijaju između Srbije i Kosova, analizirati stanje u BiH uoči općih izbora ovoga vikenda. Dakle, puno je i političkih i sigurnosnih izazova i zato je dobro da smo stalno prisutni na ovakvom tipu foruma najvišeg nivoa - rekao je Plenković. 

U organizaciji Svjetskog privrednog foruma, u utorak se u Ženevi održava "Strateški dijalog o zapadnom Balkanu", na kojem će se okupiti predsjednici država ili vlada te ministri Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Srbije, Švicarske i Turske.

Plenković kaže da je cilj sastanka raspraviti kako države jugoistoka Evrope mogu ići naprijed prema svom temeljnom cilju, članstvu u EU, u čemu im Hrvatska može pomoći.

- Želimo vidjeti kako će se riješiti nekoliko bitnih političkih i sigurnosnih pitanja i, također, pomoći u transferu znanja u pogledu onoga što te zemlje mogu očekivati u okviru pregovora. To je naša strateška pozicija i mislim da je važno, pripremajući se za naše predsjedavanje na početku mandata nove Komisije i novog Evropskog parlamenta, novog predsjednika Evropskog vijeća, da damo zamah tom procesu u prvoj polovini 2020., kada ćemo predsjedavati Vijećem EU - rekao je Plenković.