U zeničkim školama s centralnim grijanjem od sutra skraćeni časovi na 30 minuta

c
Zbog nepovoljne situacije s grijanjem u Zenici ministarstvo obrazovanja donijelo je odluku o skraćenju časova za 15 minuta.

S obzirom da grijanja u Zenici još uvijek nema, kantonalno ministarstvo obrazovanja donijelo je odluku o skraćenju časova sa 45 na 30 minuta kako bi djeca kraće ostajala u školskim klupama.

"Osnovne i srednje škole u Zenici, koje se zagrijavaju putem daljinskog gradskog grijanja, od sutra pa do daljnjeg, skratit će trajanje nastavnog časa sa 45 na 30 minuta. Ovu odluku sam donio zbog zaštite zdravlja djece i osoblja škola. Odluka će se primjenjivati sve dok sistem centralnog grijanja u Zenici ne bude u funkciji, odnosno dok škole ne bude adekvatno zagrijane. Pisana obavijest školama će biti dostavljena sutra ujutro", izjavio je ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić.

Podsjetimo, dugo najavljivan projekt toplane od gradonačelnika Fuada Kasumovića je neizvjestan i ove grijne sezone s obzirom da će građane kombinovano grijati stari i novi kotlovi. Radijatori u Zenici još uvijek nisu topli iako je sezona grijanja počela 1. oktobra.

Temperatura u Zenici danima je ispod deset stepeni Celzija, a tokom noći pada i ispod pet stepeni Celzija. Radijatori su hladni i u većini gradskih škola, a građani se griju konvektorima, grijalicama ili na neki drugi način.