Ubica iz Strasbourga se zakleo na vjernost IDIL-u

Ubica Cherif Chekatt (29) koji je na adventu u Strasbourgu ubio pet osoba u videu se zakleo na vjernost terorističkoj grupi IDIL, piše BBC.

Video je pronađen na USB flash drive privjesku za ključ koji pripada Chekattu. Njega je ubila policija nakon potrage koja je trajala dva dana. IDIL je također potvrdio da je Chekatt jedan od njegovih "vojnika" nakon napada izvršenog 11. decembra.

IDIL-ova novinska agencija Amaq je saopćila da je Chekatt "izveo operaciju kao odgovor na pozive čiji su cilj napadi na građane koalicijskih zemalja" koje se bore protiv militanata u Siriji i Iraku.

Chekatt je rođen u Strasbourgu te je od ranije poznat sigurnosnim službama. Bio je na listi ljudi koji predstavljaju potencijalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Dosad je imao 27 presuda za krivična djela uključujući pljačke u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, a zbog kojih je mnogo vremena proveo u zatvoru.

Ubijen je u razmjeni vatre s policijom u Neudorfu, a identifikovan je pomoću otisaka prsta. Policajci su pronašli napunjen stari pištolj, municiju i nož.

Sedam osoba je uhapšeno zbog povezanosti s napadom, a među njima su bili Chekattovi roditelji i dvojica braće, no kasnije su oslobođeni, prenosi Klix.ba.