Ubica puzao po asfaltu, htjeli ga linčovati, ali ga je “spasila” policija

Mještani Novog Travnika kažu da je tragedija mogla biti i veća, jer su samo desetak minuta prije strašne nesreće iz džamije, nakon molitve, izašli vjernici.

“Bio sam u ratu, vidio sam strašne prizore, ali ovakav nisam vidio. Djeca su bila na sve strane, žena je nepomično ležala. Niko nije davao znakove života. Brzo je došla Hitna pomoć, ženu nisu dirali jer su odmah vidjeli da joj nema pomoći, unijeli su djecu u vozilo i odvezli u bolnicu”.

Prisjetio se stravične prometne nesreće u Novom Travniku Adem Kurić, svjedok koji je među prvima priskočio u pomoć pregaženoj majci i četvero djece, piše portal 24sata.hr.

Pijani vozač Nermin Rustempašić (34) je u Kalinskoj ulici kod Gradske džamije u Novom Travniku naletio na Azru Hajrić (30) koja je kćer držala za ruku. Ona je poginula na mjestu, a njezina 9-godišnja kćer preminula je na putu za bolnicu.

DJECA I DALJE KRITIČNO

Mlada majka bila je sa svojih dvoje te još dvoje prijateljičine djece na treningu džuda. Vraćala s njima kući, kada je iz smjera Gornjeg Novog Travnika prema donjem dijelu grada na njih naletio pijani vozač. Troje djece prevezli su u bolnicu u Travniku. Liječnici su mogli pomoći samo jednom dok su dvoje hitno prebacili u KBC u Sarajevo. Iako je njihovo zdravstveno stanje tokom subote išlo na bolje, liječnici i dalje, zbog teških ozljeda, ne žele davati prognoze. Boje se mogućih komplikacija te su im životi i dalje ugroženi.

Radi se o dvojici sinova novotravničkog imama.

– Nedaleko od mjesta nesreće je moj stan, a preko puta ceste je kiosk u kojemu radim. Čim sam čula što se dogodilo došla sam do džamije i vidjela sam stravičan prizor. Svugdje su ležala djeca i žena. Niko se od njih nije micao. Sa strane je stajao automobil na kojemu sam vidjela otvorena vrata. Vidjela sam muškarca koji je puzao po cesti a na njemu se odmah vidjelo da je pijan – kroz suze je rekla Šejla Dilberović, mještanka Novog Travnika i dodala kako svi mole Boga da djeca prežive horor i izvuku se bez većih posljedica.

Pijanog vozača policajci su navodno morali brzo maknuti s ulice. Ondje su se počeli skupljati bijesni građani, a da ga nisu odvezli u stanicu, kažu da bi ga javno linčovali.

VOZIO MRTAV PIJAN

– Nakon što je pregazio ženu i djecu izašao je iz automobila i onako pijan se srušio na cestu. Navodno su mu utvrdili tri promila alkohola u krvi. Ne mogu sebi doći niti opisati koliko mi je žao zbog ovoga što se dogodilo – rekla je Šejla. Građani Travnika su ogorčeni jer na cestama je, tvrde, kao na Divljem zapadu. Dodaju kako niko ne poštuje zakone, rade svi što žele, voze se bez vozačke dozvole, neregistriranim automobilima i pijani.

– Pitam se što je policija do sada čekala, ako su već znali da su vozača, koji je skrivio nesreću, i do sada zaustavljali da vozi u alkoholiziranom stanju. Peče li ih sada savjest? Srce mi krvari, stalno mi je slika te dječice pred očima, onako nejaki razbacani po cesti, moj dragi Bože kako je ovo teško – rekla je neutješna Šejla.

Mještani Novog Travnika kažu da je tragedija mogla biti i veća, jer su samo desetak minuta prije strašne nesreće iz džamije, nakon molitve, izašli vjernici. Među njima je bilo i puno djece koja su bila u Mejtefu ili vjeronauku. Zato su mirno prosvjedovali u subotu, ali prozvali su vlasti da dobro znaju ko stalno vozi pijan i drogiran te da je vrijeme da riješe taj problem.

– Bilo je strašno, ali i pitanje vremena kada će se nešto ovako dogoditi. Još smo svi u šoku, ogorčeni smo i u strahu da bi se takvo nešto moglo dogoditi ponovo.